La Fundació ONCA inicia les sessions formatives del Concert de Primavera

La Fundació ONCA inicia el proper divendres 15 d’abril les sessions formatives per al Concert de Primavera que es durà a terme el diumenge 8 de maig, a les 12 del migdia, a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino.

Albert Gumí, director convidat i artífex de la proposta de programa, Un cistell de danses i cançons, serà l’encarregat de preparar els diversos participants de les escoles de música i de la Jonca, per oferir el primer concert participatiu de la temporada 2016.

El programa se centrarà en dos parts. La Jonca serà la protagonista de la primera part, amb Danses: refinament i gresca (del palau a la taverna), en la qual interpretarà obres de Lully, Gluck, Gumí i peces tradicionals hebraiques en un recorregut per diverses maneres d’entendre la dansa, des del refinament barroc fins a la passió de la música klezmer, des de l’elegància del classicisme fins a la rusticitat d’una taverna irlandesa. La segona part, Cançons: festa i festeig (de la vall a la muntanya), serà interpretada conjuntament per l’Escola de Música d’Escaldes-Engordany, l’Escola Harmonia, l’Espai de Música Moderna, l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella i la Jonca. Per primer cop, es presenta un concert amb un format simfònic coral. Segons Gumí, “s’oferirà un bon ram de cançons tradicionals en català i occità. El món rural, la festa i el festeig a pagès són ben presents en totes les tonades”. El director i ideòleg del programa considera que “el binomi cançó i dansa és un dels que ha funcionat millor al llarg de la història de la cultura musical: un joc de contrast entre la melodia i el ritme. Així doncs, deixeu-vos endur per la música. Que la dansa ens faci volar i que la cançó ens faci tocar de peus a terra: omplim i passem-nos els uns als altres el nostre particular cistell de danses i cançons!”.

Les sessions de treball es duran a terme en diverses jornades:

El divendres 15 d’abril, de les 18 a les 21 h, serà el torn dels alumnes de les escoles de música del país i part de la Jonca. Aquest assaig serà a les instal·lacions del conservatori de la capital i servirà per preparar la 2a part del programa, en la qual els més joves són els protagonistes.

El dissabte 16 d’abril es faran dos sessions de treball, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino, amb els músics de la Jonca.

Els dies 6 de maig (de 18 a 21 h – Institut de Música / de 10 a 14 h, de 16 a 18 h i de 18.30 a 20 h – Auditori Nacional) i 8 de maig (de 10.30 a 11.15 h – Auditori Nacional), es duran a terme les darreres sessions de treball conjuntes.

El concert serà d’entrada lliure i el públic assistent haurà de recollir la seva entrada el mateix dia del concert a partir de les 11 h del matí a la taquilla de l’Auditori Nacional.

23a Temporada ONCA 2016

CONCERT DE PRIMAVERA

Diumenge 8 de maig a les 12 h

Auditori Nacional d’Andorra a Ordino o Sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany

Albert Gumí, director

Escola de Música del Comú d’Escaldes-Engordany

Escola Harmonia

Espai de Música Moderna

Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella

Jonca

 

PROGRAMA

Un cistell de danses i cançons

Jonca – Danses: refinament i gresca (del palau a la taverna)

  1. B. Lully (1632-1687) – Chaconne
  2. W. Gluck (1714-1787) – Fandango del ballet Don Juan
  3. W. Gluck (1714-1787) – Dansa dels esperits de l’òpera Orfeo – Perancha Domingo (flauta solista)
  4. Gumí (1965) – Suite de danses celtes
  • Strathspeys & Hornpipe
  • Ballad
  • Jigs

Tradicionals hebraiques* – Dues danses klezmer

  • Tsur miselo
  • Yossel yossel

Jonca i escoles de música – Cançons: festa i festeig (de la vall a la muntanya)

Tradicional* – L’ase del rector

Tradicional* – Un moix dalt la teulada

Tradicional* – Porc gras

Tradicional* – Les nines d’Ordino

Tradicional* – La gallina

*Arranjaments d’Albert Gumí

Foto: Alex Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.