La Fundació ONCA inicia els tallers creatius per a alumnes i professors de música

taller-oncaLa Fundació ONCA ha preparat per aquest any una sèrie de tallers creatius oberts als membres de la Jonca i també als alumnes i professors de música i de teatre interessats en aprofundir els seus coneixements en altres matèries artístiques.

El primer taller, Músiques amb denominació d’origen, es durà a terme el 25 d’octubre a les instal·lacions de la Trapa de Sant Julià de Lòria, i serà a càrrec d’Albert Gumí. Consistirà en una sessió oberta al professorat i una altra per als alumnes de música de qualsevol instrument. Tractarà les eines per iniciar-se de manera lúdica en el món de la creativitat, la comunicació, el treball en equip i la improvisació, i permetrà fer un viatge per músiques del món i per sons de diferents èpoques.

Cal portar l’instrument o participar amb instruments de placa Orff aportats per l’organització.

El Taller de violí jazz i modern (instruments de corda fregada) es realitzarà a La Llacuna els dies 8 i 9 de novembre, i serà a càrrec del violinista Oriol Saña. En aquest cas, hi hauran tres sessions destinades als infants de 10 a 12 anys, als joves de 13 a 18 anys i al professorat de corda. L’objectiu és oferir eines de treball i desenvolupar la creativitat, la improvisació i el coneixements d’altres estils musicals, així com aprendre a utilitzar les noves tecnologies aplicades a l’instrument, entre d’altres.

El darrer taller, Soundpainting, impartit pel músic de l’ONCA Sergi Claret, tindrà lloc a l’Escola de música de les Valls del Nord el 29 de novembre, i estarà obert a tres grups diferents: estudiants menors de 10 anys, estudiants d’11 a 18 anys i professorat.

El Soundpainting és un llenguatge per organitzar i estructurar la improvisació en grup, inventat pel músic i compositor Walter Thompson. Es tracta d’un conjunt de signes molt intuïtius que a l’intèrpret li dóna un marge per compondre en directe juntament amb la resta. És una eina creativa molt bona per a totes les edats, tots els nivells i una gran varietat de disciplines artístiques (des de la música a la dansa, passant pel teatre o la pintura, entre d’altres) que permet crear en viu peces úniques i irrepetibles. A l’intèrpret li ofereix la possibilitat de desinhibir-se dins de la seva especialitat i d’aconseguir, al mateix temps, que desperti la creació.

Cal portar l’instrument en el cas dels intèrprets musicals.

Tots els tallers són gratuïts però prèviament cal fer la reserva de plaça a l’oficina de producció de l’ONCA (Teresa Areny – oncaproduccio@onca.ad / produccioonca@gmail.com). 

La Fundació ONCA compta amb la col·laboració de la Fundació Anna Riera pel programa formatiu.

Albert Gumí

És professor de l’ESMUC en les assignatures d’Improvisació en música clàssica i contemporània i Música de cambra.

Com a intèrpret de clarinet té una extensa carrera amb  instruments originals del segle XVIII fins a la música contemporània, passant per músiques tradicionals del món. Ha estat guardonat en diversos concursos d’àmbit internacional i ha tocat com a solista o en petits grups de cambra en sales d’arreu del món.

Com a pedagog ha creat nombrosos projectes educatius, tallers, concerts, música per a persones amb discapacitat intel·lectual, etc.. És director de diverses orquestres de joves i compositor de més d’un centenar d’obres per a orquestra simfònica, de cambra, instrumentals i vocals, moltes d’elles amb un marcat caràcter pedagògic.

 

Oriol Saña

Des del 2002 és professor de violí jazz i modern a l’ESMUC i ha col·laborat com a docent en diferents centres com Conservatori de Terrassa, Escola Superior de Música del País Basc (MUSIKENE), Conservatori de Sabadell, Conservatori de Música de Tarragona, Unión Musical Virgen de Pueyos de Alcañiz, Curs Internacional Isaac Albéniz de Camprodon, Seminari Internacional de Jazz de Zarautz, Conservatori Bellaterra el Musical, Artez Conservatori (Arnhem, Holanda) i Universitat de Viena.

La seva trajectòria musical compagina els treballs de música clàssica i moderna, formant part de múltiples orquestres, així com en grups de música moderna. Ha col·laborat en més de cinquanta discos i participat en nombrosos festivals musicals arreu del món.

Nominat als Premis Max i molt premiat juntament amb Virus String Quartet

Ha gravat i arranjat les cordes del disc nominat als Grammy Latino 2008 Balmoral amb Loquillo i ha enregistrat per a discogràfiques com Harmonia Mundi, Filmax Music i Warner Brothers. Ha col·laborat intensament en el món del cinema.

 

Sergi Claret

És professor de l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels i anteriorment impartí classes durant sis anys a l’Escola de Música de Vic.

Actualment és membre de l’ONCA i col·labora amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, l’OBC, el Grup Instrumental BCN216, la Camerata de la Schubertíada a Vilabertran, l’Orquestra Simfònica del Vallès i l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu. Amb música de cambra actua amb el grup de versions Sound Boulevard, els Solistes de la Jonca, i fa projectes de música contemporània com La història del soldat d’Igor Stravinsky i el Pierrot Lunaire d’Arnold Schonberg amb el grup Ecclecsons; en el món teatral, col·labora amb el grup anglès The Gogmagogs, els espectacles infantils de Cantània (Auditori de Barcelona) i Badomies (ENA) del qual n’és director musical al mateix temps que músic. Aquesta activitat com a intèrpret l’ha portat per tot el món, des dels Estats Units, Egipte, Europa fins a Àsia.

TOTES LES NOTÍCIES