La Fundació ONCA inicia els tallers creatius per a alumnes i professors de música

La Fundació ONCA  ha preparat per a aquest any una sèrie de tallers creatius oberts als membres de la Jonca i també als alumnes i professors de música interessats a aprofundir els seus coneixements en matèries i tècniques musicals.

El primer taller, Iniciació a la improvisació (obert a tots els instruments), tindrà lloc a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, i serà a càrrec de dos experts en improvisació musical: el violinista Oriol Saña i el guitarrista Albert Bello.

Aquest taller vol donar continuïtat als dos anteriors (novembre del 2014 i febrer del 2015) que va impartir el mateix Saña. La nova sessió respon a la demanda d’aprofundiment per part dels participants i a la voluntat de conèixer la tècnica de la improvisació instrumental. El taller, que s’ha organitzat en col·laboració amb l’Institut de Música de la capital, oferirà una classe magistral per al professorat (de 16 h a 17.30 h), un taller dirigit a l’alumnat de 3r i 4t de grau elemental (de 18 h a 19 h) i un taller destinat als alumnes de grau mitjà (de 19 a 20 h). L’objectiu és dotar el professorat de noves eines pedagògiques i treballar la improvisació com a element natural d’aprenentatge.

En paraules d’Oriol Saña, “molts dels nostres referents musicals han destacat per posseir tres grans talents: la composició, la interpretació i la improvisació. Tot i que la improvisació ha estat present en tota la història de la música i en gairebé tots els racons del món, el sistema acadèmic i determinades tendències l’han anat relegant a un segon terme. Amb aquest taller es pretén anar més enllà de la interpretació del repertori escrit i potenciar la improvisació com a element creatiu musical”. Els dos músics duran a terme les sessions en conjunt: Oriol Saña serà l’encarregat dels instruments de corda, i Albert Bello, de la resta d’instrumentistes participants.

Les inscripcions s’han de formalitzar a oncaproduccio@onca.ad i la capacitat és limitada.

Els tallers formatius compten amb la col·laboració de la Fundació Anna Riera.

Els propers tallers s’aniran informant oportunament.

 

CONCERT

Després de l’èxit aconseguit l’any passat amb el Duo Saña&Dreissen, el taller finalitzarà amb un concert a càrrec de Saña&Bello, obert tant als participants com a tot el públic interessat a gaudir d’una actuació immersa en la música jazz manouche i bluegrass. El duo presentarà el disc Boston Bridges, que segons explica Saña, “és el fill natural d’un encontre entre músics de procedències i influències diverses, un disc inevitable i preciós en el qual conviuen sis peces d’Albert Bello amb tres temes clàssics del jazz manouche”. El concert, d’entrada lliure, serà a les 20.30 h a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella.  

 

ALBERT BELLO

Des que va tenir el seu primer contacte amb la guitarra a l’edat de deu anys, mai ha deixat de tocar i estudiar amb passió aquest instrument. Als vint anys, finalitzant els seus estudis, va tenir el seu primer contacte amb la música del Quintette du Hot Club de France, escoltant per primera vegada el guitarrista que marcaria la seva carrera professional: Django Reinhardt. Des de llavors, s’ha convertit en el màxim dinamitzador de l’estil a Espanya, ha creat l’Associació de Músics i Afeccionats al Jazz Manouche i ha dirigit el primer festival de l’Estat espanyol, el Festival Django L’H. Manté igualment una intensa activitat com a intèrpret. Actua en festivals nacionals i internacionals i comparteix escenari amb moltes de les grans figures d’aquest gènere.

Des de la seva creació l’any 2005, és el coordinador del Departament de Jazz Manouche d’EMCA, i professor de guitarra manouche, conjunt instrumental i harmonia.

Com a intèrpret destaca la seva feina amb Folkincats i Shine, així com els seus nous projectes, Albert Bell Trio i Albert Bell & Oriol Saña Experiment. Coordina les jam sessions de jazz manouche més emblemàtiques de Barcelona, al Barcelona Pipa Club. (albertbello.com)

 

ORIOL SAÑA

Becat per diverses entitats, entre les quals hi ha el Rotary Club i el Berklee College of Music, es trasllada als Estats Units per ampliar els seus estudis. Allí coneix Casey Driessen, amb qui comparteix classes durant la seva estada a Boston. De tornada va començar a fer classes de violí jazz a l’Esmuc, al Conservatori Superior del Liceu i al Departament de Jazz Manouche de l’Escola de Música Centri de les Arts. Després d’acabar el màster en musicologia i educació musical i els estudis de doctorat a la Universitat de Barcelona, comença la seva carrera com a violinista.

És nominat als Grammy llatins amb el disc Balmoral de Loquillo i actua amb el guitarrista de jazz manouche Albert Bello, Folkincats, Virus String Quartet, entre d’altres. Ha viatjat per tot el món, ha participat en festivals i classes magistrals, ha gravat amb diferents cases discogràfiques i ha buscat noves sonoritats amb el violí. A l’estiu del 2014 es va ajuntar a Madrid amb Casey Driessen per tocar el seu primer concert a duo dins del cicle de concerts de Carbonia. (www.oriolsana.com).

TOTES LES NOTÍCIES