CasseyLa Fundació ONCA ha preparat per a aquest any una sèrie de tallers creatius oberts als membres de la Jonca i també als alumnes i professors de música interessats a aprofundir els seus coneixements en matèries i tècniques musicals.

El primer taller, Violí jazz (instruments de corda fregada), es realitzarà a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, i serà a càrrec de dos experts del violí jazz: Oriol Saña i el violinista americà Casey Driessen. Aquest taller vol donar continuïtat al que es va organitzar el mes de novembre passat a càrrec de Saña mateix. La nova sessió respon a la demanda d’aprofundiment per part dels participants el 2014 i a la voluntat de fer arribar la tècnica musical a nous instrumentistes i estudiants de violí, viola, violoncel i contrabaix. El taller, que s’ha organitzat en col·laboració amb l’Institut de Música de la capital, oferirà una classe magistral per al professorat (de 15 h a 16.30 h) i un taller dirigit a l’alumnat de corda (de 18 h a 19.30 h). L’objectiu és explorar nous estils i maneres d’interpretació en la música moderna i el jazz a través de diferents exercicis aplicats al gipsy swing, al bluegrass, al funk i al blues. En paraules d’Oriol Saña, “existeix una tècnica d’arc actual que no té res a veure amb els cops d’arc tradicionals, i que en el seu desenvolupament transforma el violí en un suport harmònic suficient per poder acompanyar-se sol o acompanyar altres instruments. Aquesta tècnica, inventada el 1966 pel violinista Richard Green, deriva d’un ritme anomenat “chop”, que és una tècnica que s’utilitza en la música tradicional americana i especialment en el bluegrass. El chop està basat en la utilització rítmica del so que es produeix en fer baixar i pujar l’arc verticalment a la zona del taló (extrem inferior)”.

Com a novetat, el taller finalitzarà amb un concert a càrrec del Duo Saña&Dreissen, obert tant als participants com a tot el públic interessat a gaudir d’una actuació rítmica i atractiva. Una actuació per a dos violins amb un repertori poc comú per a aquests instruments, que passa per estàndards del bluegrass, del jazz o del groove de la música funk, en els quals la improvisació d’aquests estils està sempre molt present. El concert, d’entrada lliure, serà a les 20 h a la sala d’actes de La Llacuna.

CASEY DRIESSEN

És en l’actualitat un dels músics més innovadors i peculiars dins del jazz, el bluegrass i el folk nord-americà. La seva distintiva aproximació al fiddle (violí), profundament emocional, l’ha dut a col·laborar amb artistes com Béla Fleck & the Flecktones, Zac Brown Band, Bassekou Kouyate, Tim O’Brien, Jerry Douglas, Darrell Scott i Steve Earle. Amb el seu estil rítmic funky en el fiddle, Driessen està guanyant ràpidament la reputació de líder del chop, una nova tècnica d’arc percussiu que s’està endinsant fortament en el món del violí jazz i modern. Ha estat nominat a un Grammy per la seva interpretació de “Jerusalem Ridge” (del seu àlbum debut, 3D), que ha estat aclamada com a peça mestra pel New York Times.

ORIOL SAÑA

Becat per diverses entitats, entre elles el Rotary Club i el Berklee College of Music, es trasllada als Estats Units per ampliar els seus estudis. Allí coneix Casey Driessen, amb qui comparteix classes durant la seva estada a Boston. De tornada va començar a fer classes de violí jazz a l’ESMUC, al Conservatori Superior del Liceu i al Departament de Jazz Manouche de l’Escola de Música Centri de les Arts. Després d’acabar el seu màster en musicologia i educació musical i els seus estudis de doctorat a la Universitat de Barcelona, comença la seva carrera com a violinista. És nominat als Grammy llatins amb el disc Balmoral de Loquillo i actua amb el guitarrista de jazz manouche Albert Bello, Folkincats, Virus String Quartet, entre d’altres. Ha viatjat per tot el món, i ha participat en festivals, classes magistrals, ha gravat amb diferents cases discogràfiques i ha buscat noves sonoritats amb el violí. A l’estiu del 2014 es va ajuntar a Madrid amb Casey Driessen per tocar el seu primer concert a duo dins del cicle de concerts de Carbonia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada