contes-musicalsLa Fundació ONCA inicia el projecte pedagògic 2014 amb la interpretació dels contes musicals del violí i del violoncel davant d’escolars i famílies. El divendres 28 de març tindrà lloc la representació dels contes als alumnes de primària i el dissabte 29 de març serà el torn del públic familiar. Amb aquestes actuacions, la Fundació ONCA té l’objectiu de continuar potenciant el projecte pedagògic titulat “Des d’aquell dia…”, que es va iniciar l’any 2011 amb la col·laboració del Ministeri d’Educació. D’altra banda, busca apropar l’experiència musical a les famílies. Un total de més de 1.300 infants van gaudir de les activitats educatives durant el 2013.

Els contes són obres del músic i periodista català David Puertas, molt vinculat a l’activitat pedagògica de la Fundació, que es van estrenar el 2011. Els petits relats seran interpretats musicalment per Sergi Claret (violí) i Daniel Claret (violoncel), per músics de l’ONCA i per Irina Robles com a narradora.

Es tracta d’obres de petit format que expliquen la història d’un instrument per apropar la música als nens i nenes. Permeten estimular la fantasia i la imaginació dels infants i conèixer els instruments musicals, el seu so, la seva forma i com es toquen d’una forma simpàtica i propera. “Des d’aquell dia…” s’emmiralla en la idea que l’escriptor Rudyard Kipling va desenvolupar en els seus contes publicats amb el títol Precisament així (1902), en els quals explicava a la seva filla la història de per què els elefants tenen trompa o per què els tigres són ratllats. A partir d’aquest joc fantasiós sobre el perquè de les coses, David Puertas ha creat una sèrie de contes musicals en els quals explica per què (suposadament) els instruments són com els coneixem.

Pel que fa a les representacions escolars, divendres al matí es faran tres sessions del conte del violí, i a la tarda, s’interpretaran dues sessions del conte del violoncel. Coincidint amb la representació dels contes per les diferents escoles, les dues històries juntes es podran presenciar també al Teatre Comunal del Comú d’Andorra la Vella el dissabte 29 de març, a les 18.30 h, en format de concert familiar obert a tot el públic. La Fundació ONCA va iniciar el 2013 els concerts familiars. Totes les propostes adreçades als centres d’ensenyament són presentades posteriorment al públic familiar, amb la voluntat de fer-les arribar a tots els infants, mares i pares interessats a conèixer-les de més a prop. Es tracta d’una oferta per gaudir de la música en família. Els nens i les nenes tenen una capacitat d’escolta molt profunda i compartir-ho amb ells és molt enriquidor. És l’oportunitat de veure i escoltar en família el concert que han treballat els fills a les escoles.

Cada conte musical té una durada aproximada de 35 minuts.

 CONCERT FAMILIAR

Dissabte 29 de març, a les 18.30 h – Teatre Comunal d’Andorra la Vella

Entrada lliure

El conte del violí: Des d’aquell dia els violins es toquen amb arc

Sergi Claret, violí

Irina Robles, contacontes

A l’inici dels temps, els violins es tocaven directament amb els dits, en pizzicato. Però un gatet s’hi va ficar pel mig, una mare acabava de tenir un fillet i la crinera del cavall va fer la resta. La música de Mozart, de Mendelssohn i de Bach ens acompanya en aquest conte que explica com és que, des d’aleshores, els violins es toquen amb arc.

El conte del violoncel: Des d’aquell dia els violoncels tenen una cama

Daniel Claret, violoncel

Irina Robles, contacontes

Va ser la gosadia d’un violoncel jove i intrèpid el que va canviar la història. El seu pare, un vell i seriós violoncel, no volia que el jove sortís de l’habitació. Però ell volia ajudar la seva germana, i va sortir: aquesta és l’aventura que va viure acompanyat de la música de Bach, Dvorak i Beethoven.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada