Programa-social-ONCALa Fundació ONCA, inicia a partir d’avui el programa socioeducatiu Comunitat i impacte social, amb l’afany de fer arribar l’art i la música a tothom, d’innovar i de fer accessible la participació musical a totes les persones. El programa és una creació de Queralt Prats (ARTransforma), amb una llarga experiència dins el camp musical, artístic i social.

La música és una forma d’expressió universal que ajuda al desenvolupament de les persones. Amb aquest programa, es vol treballar la utilització de la música com una eina d’integració social. Una eina que permeti explorar nous horitzons per a determinats col·lectius, afavorint-ne la integració i la millora del seu benestar.

Musica’t és el projecte pilot del programa Comunitat i impacte social, un projecte que neix de la necessitat de crear oportunitats a infants, joves i adults amb risc d’exclusió social, de participar en activitats musicals i artístiques de qualitat i que garanteixi la inclusió a través de processos de transformació, d’implicació, d’accessibilitat universal a la música. En definitiva, un programa que fa realitat el dret a la cultura per part de tothom amb l’objectiu d’apropar la música a tota la població i, concretament, afavorir que determinats col·lectius amb dificultats, que no hi tenen accés per un motiu o altre, puguin gaudir dels beneficis que aporta. En aquesta ocasió, la prova pilot es durà a terme en col·laboració amb dos grups de l’Escola Nostra Senyora de Meritxell (EENSM): un grup de Xeridell (tallers ocupacionals) i un altre grup del Centre de Dia.

Musica’t vol fomentar també que els músics professionals formin part de projectes socials. Per això es dedicarà una part molt important de la prova pilot a la formació, per tal que els músics tinguin un primer contacte amb un projecte comunitari i participatiu, i puguin valorar i visionar aquesta nova sortida professional tan enriquidora per a tothom. En aquesta ocasió, el projecte compta amb la col·laboració de quatre professionals de l’àmbit musical andorrà: David Sanz, cap de servei de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella; Laia Capdevila, viola de l’ONCA; Joan Hernández, músic, actor i professor de teatre, i Lumi Sada, professora de música del Comú d’Escaldes-Engordany.

El treball conjunt es basa a escoltar música en directe, experimentar, tocar i crear conjuntament. Es valora la interacció per damunt de qualsevol competència tècnica, es dóna llibertat creativa, excloent l’error en les aportacions de tothom, i es dilueix el treball estrictament musical amb altres eines artístiques, com el moviment, per fomentar la creativitat i la participació significativa per part de tothom.

La planificació de treball es vertebra en quatre sessions. La primera, exclusiva per als professionals col·laboradors, s’ha dut a terme avui, dijous 1 d’octubre, de 10 a 13.30 h, a l’EENSM, amb l’objectiu de dotar-los d’eines de treball i conèixer els col·lectius participants en el seu àmbit d’actuació. Les tres restants es realitzaran conjuntament amb els professionals i els dos grups participants de l’EENSM. Tindran lloc els dies 8, 16 i 22 d’octubre, de 10 a 13.30 h, a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, un espai ideal fora del centre habitual dels usuaris, lluny de les etiquetes que defineixen cada dia aquestes persones. Totes les sessions seran dirigides per la responsable del projecte, Queralt Prats.

Queralt Prats finalitza els estudis superiors de música (viola) amb el projecte de final de carrera titulat Música com a manifestació de creativitat i d’experiències humanes, al Conservatori de Birmingham (UCE). Des de llavors, toca en diverses formacions, imparteix classes de viola a diversos centres, fa formació i dissenya i lidera projectes de caire social per a diverses entitats. Actualment la seva tasca gira entorn de l’àmbit cultural, social i educatiu. És membre d’Abiabaï–Concerts/Tallers per a Nadons, tallers per a persones amb discapacitat de la Fundació “la Caixa” i Apropa Cultura, entre d’altres. També dirigeix ARTransforma, entitat que va crear el 2009 i des d’on impulsa projectes com Música a l’abast, la música de les persones diverses, Els sons visibles i l’Orquestra Integrada, entre d’altres.

ARTransforma és una entitat sense ànim de lucre, creada l’any 2009 per professionals de la cultura, l’art i l’àmbit social, amb l’objectiu de fomentar la igualtat d’oportunitats en l’art a través de projectes participatius, de formació, i d’accions per a la sensibilització social.  El seu treball es basa en l’art per a la transformació social i l’accés de tothom a l’art per a la transformació artística i cultural. www.artransforma.org.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada