frequencia cardiaca

Quan es practica esport és important saber mesurar la freqüència cardíaca, que és el nombre de pulsacions per minut que té el cor i es mesura en dos moments: en repòs i en la màxima activitat. Generalment el valor normal d’un adult està entre 60 i 100 pulsacions per minut.

La freqüència cardíaca en repòs (FCR) és la que tenim quan no fem cap activitat, mentre que la màxima (FCM) la tenim en el moment de major activitat, i es mesura a través d’una prova d’exercici fent que l’individu arribi a la seva màxima capacitat.

• Per calcular la FCM es pot fer servir una fórmula matemàtica. Cal restar a 220 l’edat que tingui la persona, per exemple, la freqüència cardíaca màxima d’una persona de 35 anys seria 220 – 35 = 185 pulsacions per minut. Aquesta seria la freqüència màxima a què podria arribar aquest individu al fer una activitat física sense posar en risc la seva salut.

També es pot mesurar de forma manual, posant el dit índex sobre l’artèria caròtida en el coll. Cal comptar el nombre de pulsacions durant 15 segons i multiplicar el resultat per 4 per conèixer el nombre de pulsacions per minut.

• Per calcular la FCR cal prendre’s el pols pel matí al llevar-se durant 7 dies i treure la mitjana. En general, els esportistes i les persones que estan en forma tenen freqüències cardíaques en repòs més baixes que aquells que no fan exercici físic.

Per Redacció / Tot Sant Cugat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada