La Flama del Canigó torna a Canillo amb l’orgull del reconeixement com a patrimoni de la UNESCO

Passades les onze del matí, i després d’un llarg recorregut pels Pirineus, els monitors d’AINA han entregat la Flama del Canigó als alumnes de 5è i 6è de les escoles andorrana i francesa de Canillo, que han estat els encarregats de fer l’entrada amb les torxes a la plaça Carlemany per tal d’encendre la foguera. El cònsol menor de la parròquia, David Palmitjavila, s’ha mostrat molt satisfet de ser la parròquia amfitriona i l’encarregada de repartir la flama per tot el país, precisament l’any en què les falles han estat declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Ara, la flama es manté viva per ser traslladada aquest dijous a la tarda fins a la plaça del Consell General per ser repartida per totes les parròquies.

Després de completar les set parròquies des que es recuperés la tradició, la Flama del Canigó ha sigut portada de nou fins a Canillo, després d’un llarg recorregut que els monitors d’AINA van fer aquest dimecres a la nit fins al pic del Canigó per agafar la flama i portar-la fins al Principat, una experiència “impressionant”, segons ha reconegut Jordi Lusilla, un dels encarregats en fer-ho. No és el primer cop que participen en aquest acte que comparteixen amb els diferents pobles de Catalunya, però aquest any ha estat especial, ja que la parròquia amfitriona era la seva, i a més és el primer any que se celebra la festivitat de Sant Joan amb la declaració de les falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Els alumnes de 5è i 6è de l’escola andorrana i francesa de Canillo han estat els encarregats d’entrar la flama a la plaça Carlemany, i és que, tal com ha indicat el cònsol menor de la parròquia, David Palmitjavila, “ens agrada implicar el jovent perquè és un plaer veure com la canalla segueix les tradicions amb més ganes i passió que fins i tot nosaltres”. I així ho han reconegut dues de les alumnes escollides per aquesta funció, Iona Molla i Chiara Mogni, que han assegurat sentir-se molt afortunades per haver pogut portar la flama que serà repartida per totes les parròquies aquest dijous a la tarda a la plaça del Consell General.

Palmitjavila ha insistit en la importància de mantenir vives les tradicions i s’ha mostrat orgullós perquè torni a començar el cicle a Canillo, precisament l’any en què les falles han estat reconegudes per la UNESCO.

(Text i foto: ANA)