albercaEl fiscal general, Alfons Alberca, ha explicat que la creació d’una unitat específica per tractar la criminalitat organitzada ‘ajudaria a adoptar les estructures reconegudes internacionalment per lluitar envers aquest tipus de criminalitat’ i podria arribar a autosufragar-se mitjançant els decomisos de diners criminals. Alberca també s’ha mostrat partidari de reformar la Llei qualificada de la jurisdicció de menors, perquè considera que ‘la normativa actual no és satisfactòria en les mesures a aplicar en els casos més greus’.

Segons ha explicat el fiscal general, Alfons Alberca, l’aplicació dels instruments internacionals de l’àmbit de les Nacions Unides o el Consell d’Europa ‘han permès intervenir actius presumptament fraudulents per valor de 235 milions d’euros en dues operacions en concret’, dels quals ‘més de 5 milions euros s’haurien comissat en favor de l’estat andorrà’. Així, segons Alberca, ‘algunes bandes criminals arriben a moure molts diners’, que, si finalment es creés una unitat especial específica per tractar la criminalitat organitzada, es podrien fer servir per autofinançar-la.

El fiscal general també ha explicat que aquest suposat equip ‘formaria part del cos policial, però estaria vinculat directament amb l’òrgan jurisdiccional’, a fi d’implementar i executar les ordres que aquest li pogués demanar. En el seu discurs, Alberca també ha proposat ‘la creació d’oficines de recuperació i gestió d’actius que permetin la identificació, localització o aflorament’, en un primer terme, i la ‘correcta gestió i administració dels actius d’origen criminal’, posteriorment.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha reconegut que la Llei qualificada del Cos de Policia permet crear dins de la Policia Judicial ‘unitats especialitzades i afectades, des del punt de vista funcional, a l’Administració de Justícia’, però ha explicat que, si bé han tingut converses preliminars sobre aquest tema, ‘no s’ha tractat a fons la qüestió respecte a quina és la justificació d’aquesta demanda ni a quins assumptes concrets hauria de fer referència’. Espot ha recalcat que es tracta d’una ‘discussió incipient’.

El fiscal general també és partidari de reformar la Llei qualificada que regula la jurisdicció de menors, a fi de ‘donar una resposta suficient i adequada a les conductes més greus protagonitzades per joves menors d’edat penal’, tant en la fase d’instrucció, mitjançant mesures personals cautelars, o en la fase d’execució.

Així, Alberca ha explicat que la norma ha de donar garanties, però que ‘quan facin falta mesures cautelars, com per exemple la privació de la llibertat, es puguin aplicar’. Alberca també ha recordat que amb la llei actual, als menors de 12 a 18 anys, en situacions extraordinàries, se’ls pot privar la llibertat fins a un màxim de tres mesos. El fiscal general ha recordat que ‘en casos molt greus, com podrien ser agressions sexuals o atracaments, tres mesos és un temps insuficient per poder jutjar el delicte’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada