La Fira de Sant Ermengol reafirma el seu èxit amb la visita de 70.000 persones

formatges“La Fira de Sant Ermengol ha tornat a revalidar la xifra rècord dels 70.000 visitants al llarg d’aquest cap de setmana atrets pel seu atractiu principal que són els formatges artesans del Pirineu”. Així ho afirma el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Jordi Pallarès, davant l’èxit que ha tornat a viure la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, el qual es desprèn no només per la gran afluència que han gaudit els diferents recintes firals sinó també pel nombre de tiquets de degustacions i tastos guiats venuts tant de formatges com de productes agroalimentaris del territori. “La Fira de Sant Ermengol 2014, subratlla Jordi Pallarès, ha estat la consolidació de la Seu d’Urgell com a capital del formatge”.

Pallarès també destaca respecte al volum de visitants de la fira que ahir dissabte, primera jornada de la Fira de Sant Ermengol, ja es van vendre més tiquets de degustacions que el dissabte de la fira de l’any passat. Pel que fa a la venda de tiquets d’avui diumenge, es podrà fer balanç a partir d’aquest vespre quan la Fira de Formatges Artesans del Pirineu tanqui les seves portes.

Respecte a aquesta fira tan singular, Jordi Pallarès en subratlla la importància de la celebració del concurs de formatges artesans del Pirineu que té lloc dissabte al matí. “S’ha convertit en una bona guia pel visitant de la fira de formatges a l’hora de fer tastos i comprar formatges”. Els formatges premiats en aquest concurs, on s’hi presenten més de 100 formatges artesans de producció pròpia en diferents categories, són els formatges més buscats pels visitants, fet que comporta que s’exhaureixin durant la primera jornada de fira.

El regidor de Promoció Econòmica però ha avançat que s’ha pogut constatar visualment tant als diferents espais firals -fira dels formatges, la carpa Aliments del territori i tude la Diputació de Lleida, l’Espai tast Km0-Gustum, l’AutorFira, així com a la fira d’artesania, situada a la plaça dels Oms, el gran nombre d’urgellencs i visitants vinguts d’arreu de Catalunya, del Principat d’Andorra i de la Catalunya Nord, que a més a més han gaudit al llarg de tot el cap de setmana d’una bona climatologia.

Pallarès també remarca que el sector que menys afluència ha tingut en aquesta fira ha estat el sector de la venda ambulant de productes no alimentaris, situat a l’eixample de la ciutat.

Presentat el pòster dels formatges de Catalunya

Aquest migdia, en el marc de la 20a Fira de Formatges Artesans del Pirineu de la Fira de Sant Ermengol de la seu d’Urgell s’ha presentat públicament el pòster dels formatges de Catalunya.

L’acte, que ha tingut lloc a l’Aula de Tast de la fira, ha anat a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el conseller d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya,Josep Maria Pelegrí, i del president de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), Antoni Chueca.

Aquest pòster divulgatiu reuneix un total de 20 formatges elaborats artesanalment a Catalunya, on estan fotografiats i se’n fa una breu descripció de quin tipus de llet estan fets i de la zona del país on s’elaboren.

L’alcalde urgellenc ha agraït tant al president de l’ACREFA com al conseller d’Agricultura haver escollit la Fira de Sant Ermengol per presentar aquest mapa que recull els formatges artesans que es fan a Catalunya. “Això fiança encara més la capitalitat dels formatges de la Seu d’Urgell”, ha subratllat Albert Batalla. L’alcalde de la Seu ha destacat que “aquest pòster té una voluntat pedagògica i didàctica que se suma a l’Aula de Tast de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu”.

Per la seva part, el president d’ACREFA ha remarcat que aquest pòster és “una bona eina per acostar-nos al públic consumidor català de formatge”. Chueca ha recordat que el primer pòster de formatges de Catalunya es va editar l’any 1982 i contenia 8 tipus de formatges. “Amb l’edició d’aquest nou pòster, s’ha fet una progressió del 150% de formatges respecta ara fa 30 anys”. Al respecte, el president d’ACREFA ha remarcat que “l’increment de formatges han anat paral·lel a l’increment de públic i del món gastronòmic”. Chueca també ha remarcat que això també ha estat gràcies que els formatgers catalans s’han format per aconseguir grans nivells de qualitat. Segons dades que ha ofert el mateix president d’ACREFA, el sector artesà formatger compta amb unes 125-150 formatgeries a Catalunya que generen uns 300/350 llocs de treball directes i a nivell econòmic s’estima que mou uns 30-40 milions d’euros a l’any.

El conseller Josep Maria Pelegrí ha explicat que tot aprofitant aquest certamen firal, aparador del formatge artesà i de la vida dels pobles de muntanya on es produeix, l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatgers Artesans (ACREFA) i el Departament d’Agricultura han volgut presentar l’esmentat pòster divulgatiu dels formatges catalans.

Josep Maria Pelegrí ha volgut fer palès que la campanya presentada avui també parteix d’una altra idea: la col·laboració pública-privada, per això ha agraït a ACREFA el seu treball, alhora que ha assenyalat que el pòster té una edició en digital, per a què es pugui imprimir i estigui a l’abast de tothom que així ho desitgi; “i espero que aquest cartell ajudi els formatgers catalans en les seves activitats empresarials tant individuals com col·lectives”.

En aquest punt, Pelegrí ha afegit que una d’aquestes activitats de promoció és la Fira de Sant Ermengol, “una fira que treballa per a articular una estratègia econòmica, paisatgística i cultural al voltant d’un element tan proper com la llet i el formatge, una fira que és un espectacle per a tots els sentits. La Seu d’Urgell i el formatge estan vinculats des de fa molt de temps, és capital dels formatgers, una relació a potenciar encara més, i potenciar la formació de formatgers a l’ECA del Pirineus, formació experiencial i vivencial on s’elabora formatge amb les vaques d’aquí”.

En aquest sentit, el conseller ha afegit que “estem dissenyant un programa de formació amb l’UAB, UPC, UdL, IRTA i CREFA en el que detectem les necessitats formatives del sector i els hi donem resposta de forma conjunta i integral”, i ha instat a potenciar experiències lligades al producte i a la gastronomia, fer-los més visibles als comerços i a l’hostaleria local, s’ha referit al Decret de Venda de Proximitat, i a visitar in situ a formatgeries; alhora que ha agraït a l’ajuntament de la Seu d’Urgell la idea de dedicar al món del formatge una planta a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat.

TOTES LES NOTÍCIES