La Fira de Sant Ermengol 2019, que se celebra aquest dissabte i diumenge, està marcada enguany pel 25è aniversari de la Fira i el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que les darreres dècades ha esdevingut un signe d’identitat del certamen de la Seu d’Urgell, el més antic documentat a Catalunya i a tota la península ibèrica (des de l’any 1048).

L’activitat es concentra enguany en dissabte i diumenge, tal com s’ha fet tradicionalment, pel fet que l’organització ha decidit suspendre o bé traslladar les primeres activitats que hi havia previstes per divendres a la tarda, per tal de no interferir en la vaga general que s’ha dut a terme arreu de Catalunya. És el cas de la taula rodona que hi havia programada a l’Aula de Tast situada al mig de la zona esportiva (entre la Fira de Formatges i la mostra d’entitats, empreses i aliments artesans). D’altra banda, ha quedat anul·lat l’acte oficial d’inauguració.

Pel que fa al lliurament del Premi Amic del Formatge, finalment es fa aquest dissabte, dia 19, a la una del migdia al recinte de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu (Sala Polivalent). Enguany aquest guardó té un valor especial perquè, per commemorar els 25 anys del certamen formatger i del concurs, es lliurarà a Salvador Maura, principal impulsor de la primera edició (l’any 1995) i, actualment, mestre artesà alimentari i responsable de la formatgeria Mas d’Eroles d’Adrall. Tot seguit, a quarts de 2 del migdia, hi haurà el lliurament de premis del concurs d’enguany.

Un altre acte especial d’aquest aniversari serà una Sessió de Cuina Catalana amb Formatge a càrrec del prestigiós cuiner barceloní Carles Gaig, que tindrà lloc dissabte 19 d’octubre; i un tast de formatges, cervesa i productes de la Garrotxa, a càrrec de Pep Nogué, en representació d’Orígens, una fira agroalimentària de productes de qualitat de Catalunya que celebrarà la seva 8a edició a Olot els dies 23 i 24 de novembre.

Ubicació i horaris

Pel que fa estrictament a la Fira de Formatges, es manté el format dels darrers anys amb un total de 48 artesans d’arreu dels Pirineus (Catalunya, Aragó, País Basc, Navarra i Occitània), que oferiran més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos. El recinte firal temàtic, a la Sala Polivalent de la zona esportiva, obrirà per tercer any consecutiu un dia abans que en anys anteriors, divendres. Tant dissabte 19 com diumenge 20 la mostra temàtica romandrà oberta de les 10 del matí a les 9 del vespre.

L’entrada és gratuïta, i a dins del recinte es pot adquirir un tiquet de degustació (8 euros) que dóna dret a 5 tastos de formatge i que inclou un tast de productes agroalimentaris de proximitat a l’Espai tast Km0, situat just al costat, al Pavelló Poliesportiu.

El formatge convidat en aquesta vint-i-cinquena edició és el per primera vegada un formatge blau: el d’Airas Moniz, de la Ribera Sacra (Lugo, Galícia). La fira també comptarà tal com és habitual amb un estand de vi, que enguany és la nova proposta cerdana Llivins Mountain Wines, de Llívia. La cervesa del certamen serà novament La Minera, de Sant Joan de les Abadesses; i l’aigua, Pineo, d’Estamariu.

D’altra banda, el 25è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu creix quan nombre de categories: si fins ara n’hi havia 12, ara passaran a ser 16.

Novetats

La tinent d’alcalde de promoció econòmica, Mireia Font, ha explicat les diverses novetats que presenta enguany la fira com són la programació musical que oferirà el nou espai Fira&Music que tindrà lloc el dissabte 19 d’octubre a l’esplanada de davant del Palau d’Esports de la Seu d’Urgell. D’altra banda, hi ha una nova ubicació de la Gastrofira amb food trucks: enguany seran just al davant d’aquest espai musical, al Camí Ral de Cerdanya, que és la zona de pas per arribar fins a la Fira de Formatges Artesans.

Font també ha destacat que enguany la fira s’obre a les persones celíaques amb un maridatge amb 7 formatges aptes per a intolerants al gluten, que tindrà lloc dissabte 19 d’octubre. Aquest maridatge anirà a càrrec de l’Associació de Celíacs de Catalunya (Delegació Alt Urgell-Cerdanya), proposta dissenyada per Jordi Tomàs, cap de cuina i responsable de restauració del Cerdanya Eco-Resort, i dinamitzada per Ariadna Plans i Eulàlia Velázquez.

Entre els actes paral·lels a la Fira destaca enguany hi ha, com a novetat, la celebració d’una Cargolada Solidària pro Taller Claror, a càrrec de la Federació de Colles de l’Aplec del Cargol de Lleida (FECOLL), que se celebrarà diumenge 20 d’octubre, a la plaça Patalin a les 12 del migdia.

Altres espais firals

Pel que fa la fira de mostres, en aquesta ocasió acollirà 9 associacions, 6 entitats i 21 empreses. L’espai de Tast km 0 comptarà amb 11 participants. A l’Autofira hi haurà 7 concessionaris de la Seu d’Urgell. La Fira d’Artesania, a la plaça Oms i al Portal de Cerdanya, comptarà amb 73 parades; i 244 parades de venda ambulant de moda, complements i alimentació general.

La mostra ramadera presentarà exemplars de les tres espècies (vaca, ovella i cabra) que proveeixen la matèria prima per fer els formatges artesans del Pirineu. Paral·lelament, al llarg del cap de setmana se celebrarà el 9è concurs comarcal de Cavall Pirinenc Català; la 4a Trobada de Corals de l’Alt Pirineu; una classe oberta de swing i una representació teatral en anglès, per a infants de 3 a 8 anys, a càrrec de Kids & Us.

Aparcament de vehicles

Les zones d’aparcament de vehicles enguany augmenten i es distribueixen en la ciutat segons la zona:

  • ZONA EST: BOMBERS, CAMP DE PRÀCTIQUES I CAMPS ANNEX,  APARCAMENT ANNEX DR. PEIRÓ I CEMENTIRI MUNICIPAL.
  • ZONA NORD:  AV. VALLS D ANDORRA.
  • ZONA OEST: ALBERT VIVES, HORTA DEL VALIRA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada