La Festa de les Trementinaires torna a omplir de cultura popular la vall de la Vansa i Tuixent

Visita a Ossera en el marc de la Festa de les Trementinaires del 2021
Visita a Ossera en el marc de la Festa de les Trementinaires del 2021. Foto: CCAU

La vall de la Vansa i Tuixent ha tornat a viure la Festa de les Trementinaires, després de la interrupció de l’any passat, obligada per la pandèmia. Les mesures per reduir al mínim el risc de contagi de la Covid-19 han estat justament un dels aspectes en què més s’ha bolcat l’organització prèviament a la festa i durant la seva celebració. Així ha estat possible portar a terme la totalitat dels actes programats, després d’haver-se’n exclòs, ja d’entrada, els que podien comportar més contacte físic, com les danses, els balls i la foguera d’herbes aromàtiques.

Un dels moments més emotius de la festa va tenir lloc a Ossera dissabte al matí durant el recorregut pel poble per conèixer les cases de les antigues trementinaires, amb el testimoni presencial de la Carme, filla de Sofia Montané, l’última dona de la vall que va exercici l’ofici, i de l’Enriqueta, una veïna que, de jove, també havia acompanyat la Sofia en els seus viatges a peu travessant mitja Catalunya fins a l’Empordà. Totes dues van recordar moments de la seva experiència. L’acte va servir també per inaugurar les vint-i-dues plaques identificatives que s’han col·locat a les cases de les Trementinaires del poble, una iniciativa que s’estendrà a tots els nuclis de la vall.

L’assistència de públic va ser menor que en edicions anteriors, la qual cosa va evitar aglomeracions a la Fira d’herbes remeieres i productes naturals de diumenge i va facilitar el control d’accés a la resta d’actes, gairebé tots ells a l’aire lliure i convenientment perimetrats. Tanmateix, es van viure amb molta intensitat les actuacions d’Orquestrina Trama, el grup Sorguen, el duet Daura, la cantautora Laia dels Vents, el col·lectiu de cantaires de l’Ateneu de l’Alt Urgell, el duet La Sonsoni i la ballada conjunta dels gegants de Tuixent i de Balsareny, a més de la presentació de diversos contes i llibres. El premi Trementinaire d’Honor d’enguany es va atorgar a l’Associació Amics de Riba-roja d’Ebre, que van presentar a la festa l’inventari dels forns d’oli de ginebre del seu municipi.

La Festa de les Trementinaires ha estat organitzada pels ajuntaments de Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols, el Museu de les Trementinaires, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l’Entorn d’Aprenentatge de Tuixent, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

TOTES LES NOTÍCIES