La Federació de la Gent Gran reivindica el tercer pagador per a tothom

La  15a assemblea general de la Federació d’Associacions de la Gent Gran, celebrada aquest dijous a la tarda al Centre de congressos d’Andorra la Vella, ha servit per posar sobre la taula les reivindicacions i les queixes que tenen els padrins. Una d’aquestes és la necessitat d’implementar que tota la societat pugui tenir accés directe al 100% de les prestacions sanitàries, sense haver d’avançar cap percentatge econòmic. “Ja fa massa temps que aquesta situació perdura i que el tercer pagador no està habilitat per a tothom”, ha apuntat el president de la federació, Simó Duró. En aquest sentit, ha apuntat que totes les persones que percebin una pensió de solidaritat per a la gent gran puguin tenir accés directe al tercer pagador “és un primer pas molt tímid, però ja estem més contents”.

Precisament aquesta mesura és un dels punts que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha ressaltat durant el seu discurs i que està inclòs dins del pla d’atenció integral per a la gent gran, ‘Tu ets important’, que el ministre va presentar fa unes setmanes. Tot i això, Espot ha ressaltat que des de l’executiu no es comparteix aquesta reivindicació perquè “hi ha persones grans que tenen molt capital i patrimoni, un cafè per tothom no seria la millor solució”, ha recalcat.

En la lectura del discurs, Duró ha dit que “a grans trets” comparteixen els 21 punts del nou pla d’atenció integral i estant contents amb la feina del ministre. Però ha picat la cresta al poder legislatiu, “sembla que viu en un espai diferent i no entenen els problemes d’Andorra”. El president ha justificat aquest argument per la posició que alguns legisladors han agafat a l’hora de revisar algunes pensions que s’estan cobrant a la baixa perquè en temps passat havien cotitzat per sota del temps treballat. “És una qüestió de drets humans”, ha etzibat. Duró també ha denunciat que a les administracions del país hi ha un “cert amiguisme” que permet a algunes persones evitar tràmits o aconseguir ajudes sense passar pels filtres establerts. “Vine que ja ho arreglarem”, ha descrit Duró com una de les situacions. També s’ha recordat que ja fa molts anys que el col·lectiu reivindica la implementació de la tretzena paga.

En un altra fil de queixes i reivindicacions, el president de la Federació d’Associacions de la Gent Gran ha recalcat que s’hauria de controlar més a les persones, siguin grans o no, que reben ajudes de l’estat perquè no puguin gastar-se aquests diners amb el joc. Duró ha dit que la federació ha rebut queixes de cinc membres familiars diferents denunciant aquesta situació de ludopatia. “Pot haver algun cas concret que s’escapi, però millor control del que estem fent no podem fer-lo”, ha contradit el ministre. Segons ha explicat Espot actualment totes les sales de joc i bingo tenen la llista de la gent que té vetada l’entrada a aquest centres. “Hi ha més de 1.000 persones registrades en aquesta llista”, ha indicat Espot per ressaltar que cinc casos són, en cas que s’hagin produït, molt residuals. Tot i això, s’ha indicat que si es detecta algun cas, es prendran les mesures necessàries.

Per la seva banda, el ministre també ha apuntat que s’ha posat en contacte amb la direcció general de la CASS perquè elaborin un informe perquè es puguin replantejar els criteris i requisits per atorgar la pensió de viudetat. Aquest document estarà disponible abans de final d’any on es recolliran les propostes de la CASS i després “es prendran les decisions polítiques que calgui prendre”. Espot també ha dit durant el seu discurs que ha pres nota de les reivindicacions exposades. A part del ministre i el president de la federació, l’assemblea també ha estat presidida per la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Possibles irregularitats amb les assegurances de jubilació

Després de la celebració de l’assemblea, Simó Duró ha volgut denunciar davant de la premsa que, ell personalment, ha patit possibles irregularitats amb dues pòlisses assegurances de jubilació que té amb dos bancs. Segons explica el president de la federació, cada any dipositava al voltant de 1.000 i 2.000 euros amb l’objectiu de poder acumular diners per a la jubilació i una part pogués ser destinada a pagar tot els tràmits de la defunció. Però un cop complerts els 65 i els 70 anys, va rebre dues cartes dels bancs on se li indicava que la reserva acumulada desapareixia i només quedaven els diners destinats a pagar els gestors mortuoris. “M’han desaparegut 28.000 euros en una pòlissa i 30.000 en l’alta”, ha denunciat.

Duró ha explicat que aquesta situació també ha estat patida per sis persones més, que haurien fet arribar la queixa a la Federació d’Associacions de la Gent Gran. El president ha apuntat que en una trobada amb el ministre Espot se li va explicar el cas. “Ignorem si això és cert perquè no se’ns van traslladar casos concrets sinó que se’ns va fer una expliació molt genèrica”, ha dit. Espot també ha apuntat que tothom “té al seu abast les accions penals o civils oportunes”. En aquest sentit, Duró ha indicat que estan estudiant la possibilitat de portar el cas a la instància judicial pertinent.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES