La favada asturiana

Un plat de favada asturiana (Getty images)
Un plat de favada asturiana (Getty images)

La favada és un dels plats més representatius de la gastronomia d’Astúries. Aquest plat, fet amb mongetes (faves) i productes del porc, és ideal per a dies freds o àpats festius, ja que ens aporta una gran energia. Ara que l’estiu ja ha quedat enrere, pot ser una molt bona opció per a quan tenim ganes de gaudir d’un plat consistent.

Ingredients
Per a unes 6 persones, els ingredients principals són:

500 g de faves seques asturianes (preferiblement de gran qualitat)
1 xoriç asturià
1 botifarra negra asturiana
200 g de cansalada fresca
1 os de pernil
1 ceba
2 grans d’all
1 fulla de llorer
Aigua
Sal

Preparació
Posar les faves en remull la nit anterior: cal deixar les faves en aigua freda durant almenys 12 hores. Aquest pas és essencial per a rehidratar-les i aconseguir que quedin tendres durant la cocció.

Cuinar la carn: En una olla gran, afegir aigua suficient per a cobrir els ingredients i porta-la a ebullició. Quan l’aigua bulli, incorporar l’os de pernil, el xoriço, la botifarra negra i la cansalada. Deixar que bullin durant uns 10 minuts i retirar l’excés d’escuma que aparegui a la superfície.

Afegir les faves: Un cop les carns hagin bullit una estona, afegir les faves escorregudes. És important que les faves estiguin completament cobertes d’aigua, així que si cal, s’incorporarà més aigua calenta.

Aromatitzar: Afegir la ceba tallada per la meitat, els grans d’all i la fulla de llorer a l’olla. Aquestes verdures donaran un toc subtil de sabor al plat. Reduir el foc al mínim i deixar que cogui a foc lent durant unes 2 a 3 hores. És important no remenar les faves amb culleres, ja que poden trencar-se. Si cal, simplement se sacseja l’olla amb suavitat per a moure els ingredients.

Desescumar: Durant la cocció, és normal que es formi escuma a la superfície. Retira-la de tant en tant per a garantir un caldo net i suau.

Rectificar la sal: Quan quedin uns 30 minuts de cocció, comprovar el punt de sal i rectificar si cal.

Reposar: Un cop acabada la cocció, deixar reposar la favada durant uns minuts abans de servir-la. Aquest pas permet que els sabors s’integrin millor i que el plat guanyi en intensitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]