La FAN fa una aposta per la ciència per a optimitzar el rendiment dels nedadors

Joves nedadors de la Federació Andorrana
Els participants en la segona recollida de mètriques (FAN)

Aquest cap de setmana s’ha dut a terme la segona recollida de mètriques que permetrà als equips tècnics de la Federació Andorrana de Natació (FAN), o dels diferents clubs que treballen amb nedadors andorrans, entendre el moment de forma en què es troba cada esportista, per a detectar nous punts de millora i beneficiar el treball sobre les facetes de l’entrenament en les que ja són eficients.

Aquest tipus d’activitat forma part de l’apartat més científic de l’entrenament d’alt rendiment. Analitza de manera racional els factors menys evidents que afecten el rendiment esportiu i permet una gestió més precisa i eficient de l’esforç físic. El primer test es va fer a l’abril d’enguany.

La jornada va començar divendres a la tarda, avaluant la capacitat aeròbica dels esportistes. Dissabte al matí es van recollir els mesuratges de forces explosives i forces màximes tant en el gimnàs com nedant, per a acabar dissabte a la tarda amb un test progressiu que mesurava la capacitat anaeròbica dels nedadors.

‘La periodicitat i la freqüència d’aquest tipus de treball és útil perquè permet una fotografia de l’estat de forma de cada esportista’, explica Alfonso Maltrana, director tècnic de la FAN. ‘La col·laboració permet ajustar l’estat de la preparació i establir tasques específiques perquè la definició de les rutines i l’aportació de la càrrega de treball sigui el més eficient possible. L’eficiència permet entrenar millor. La definició de treball específic, permet optimitzar l’entrenament, minimitzar la incertesa i obtenir els màxims resultats’.

Per a la implementació del test, la FAN ha comptat amb la col·laboració del biòleg especialista en l’anàlisi del rendiment humà, Miguel Vázquez, coordinador del grup multidisciplinari de recerca «Modum Sport 3.60» una entitat sense ànim de lucre — que assessora federacions esportives i clubs d’alt rendiment esportiu—, formada per representants d’universitats que s’encarreguen del control, l’anàlisi i l’avaluació del rendiment esportiu.

TOTES LES NOTÍCIES