La Duana de la Farga estrena un sistema de lectura automàtica de matrícules

La Duana de la Farga de Moles ha estrenat un sistema de lectura automàtica de matrícules. El nou mitjà l’ha presentat aquest dimarts la directora del Departament de Duanes i Impostos Especials de l’Agència Tributària, Pilar Jurado, que ha explicat que el mitjà ha de servir especialment per agilitzar els controls i detectar de manera més eficaç vehicles sospitosos de cometre alguna infracció.

Actualment per la duana alturgellenca hi transiten una mitjana de 10.500 vehicles diaris, tot i que en dies de molt trànsit d’entrada o sortida d’Andorra s’arriba a pics de més de 15.000. Des d’aquest punt es controla el flux d’importació i exportació de mercaderies des d’Andorra i cap a Andorra. A banda dels controls per possible frau en operacions comercials no declarades, també s’hi vigila d’altres fraus com poden ser la fuga de capitals o bé transport de substàncies no autoritzades per la legislació espanyola o europea, tenint en compte que Andorra no forma part de la UE. El control tradicional es fa per dos vials de sortida i dos d’entrada per a vehicles, a part de dos vials específics més, un en cada sentit, per a vehicles de mercaderies i passatgers.

A partir d’ara, aquest control tradicional es veurà “complementat i reforçat” amb la introducció d’un mecanisme de control automatitzat de matrícules que l’Agència Tributària ha qualificat de “potent”, amb diverses utilitats tributàries i duaneres. Concretament, s’ha instal·lat fins a 22 càmeres lectores, tant per als vehicles que entren a Catalunya provinents d’Andorra com també per als qui es dirigeixen cap al Principat. Són presents en tots els carrils: els de vehicles lleugers sense res a declarar, el d’importació i el d’exportació. Aquestes mitjans d’enregistrament prenen imatges tant de la matrícula com del vehicle al seu pas per la duana.

Paral·lelament, l’Agència Tributària ha dissenyat una aplicació informàtica que relaciona matrícules de vehicles amb riscos associats a frau fiscal i duaner, de manera que si s’activa uns d’aquests riscos s’il·lumina un semàfor vermell que exigeix la detenció del vehicle, perquè els funcionaris de la duana puguin procedir a les accions que comportin cadascun dels riscos.

Aquest sistema permet, per tant, detectar i comunicar en uns segons si un vehicle que passa per la Duana de la Farga de Moles és o ha de ser objecte d’actuacions i, combinat amb l’aplicació dissenyada pel Departament d’Informàtica Tributària de l’AEAT, implica la introducció d’un potent mecanisme de control automatitzat de matrícules amb diverses utilitats.

A banda de la vigilància, Pilar Jurado ha assegurat que la introducció del sistema automàtic de lectura de matrícules ha d’ajudar agilitar les tasques de control i, per tant, intentar evitar les llargues cues que se solen generar en aquest punt, especialment en períodes festius com pot ser el cas dels propers ponts de la Puríssima, Nadal i Cap d’Any.

Funcionament del dispositiu

Amb la posada en funcionament d’aquest sistema, les càmeres situades sobre els vials de pas capturen la imatge de la matrícula i els vehicles i es connecten amb els servidors local i central de l’Agència Tributària. El dispositiu de vídeo intel·ligent es combina amb les bases de dades de l’AEAT, tot permetent un contrast automàtic de la informació capturada “en viu” i les dades de què disposa l’Agència. A partir d’aquest esquema, el procés de selecció és ràpid entre el moment en què la càmera captura la imatge i el semàfor respon “en verd” (continuar circulant) o “en vermell” (desviar-se a les zones de reconeixement).

A les zones de reconeixement es faran les tradicionals tasques de control. No es permetrà la sortida dels vehicles seleccionats que no hagin estat inspeccionats i bé no tinguin aprovada la sortida. Addicionalment, i a partir de les dades recollides, el sistema de vigilància i control permet un estudi posterior i la generació de dades i criteris per a futurs controls.

Tipologia dels controls

El sistema creua les matrícules dels vehicles que transiten per la duana amb les bases de l’Agència, i inclou un registre històric amb tots els antecedents d’infractors i infraccions, com també de diferents tipus de declaracions que es vinculin a determinats riscos.

Els riscos més habituals a detectar són: moviments de divises sense declarar (el límit que es pot passar per la duana és de 10.000 euros);  contraban de tabac i d’altres productes amb diferencial de preu amb Andorra, tràfic d’estupefaents, i control de vehicles els titulars dels quals siguin investigats per contraban.

TOTES LES NOTÍCIES