Les noves tecnologies estan cada vegada més presents en les nostres vides. La nostra rutina s’ha adaptat a elles fins a tal punt, que ja veiem com una cosa normal que un altaveu pugui posar la música que li demanem, respongui als nostres dubtes o ens indiqui quan hem de sortir de casa per no trobar embussos. Sense anar més lluny, Google va publicar fa uns mesos que venia un Google Home cada segon.

És clar que en el mercat nord-americà la penetració de la tecnologia en la vida diària és enorme, però, en quin punt ens trobem a Espanya pel que fa a la domòtica? Què en sabem sobre ella? Està la societat del país preparada per implantar les noves tecnologies fins a aquest extrem a casa seva?

ManoMano.es, el primer marketplace especialitzat en bricolatge i jardineria, ha realitzat un estudi entre els seus usuaris per respondre a aquestes preguntes i conèixer el grau d’implantació de la domòtica a les llars espanyoles.

Quins dispositius de domòtica tenim a casa?
Segons el sondeig de ManoMano, la majoria de dispositius de domòtica de què disposa un espanyol a casa són, majoritàriament, sistemes de seguretat, especialment de videovigilància. No obstant això, 7 de cada 10 enquestats, la majoria d’ells joves d’entre 25 i 34 anys, preveuen equipar-se en un futur d’altres dispositius de domòtica.

Evolució de la despesa en domòtica
Ens estem adaptant cada vegada més i millor als avenços tecnològics. De fet, segons dades del marketplace, la cistella mitjana de productes de domòtica ha augmentat considerablement en els últims tres anys. El 2015 era de 40 euros, i el 2017 va arribar als 75. En les primeres setmanes d’aquest any, la despesa mitjana en aquest tipus de productes s’ha disparat fins als 100 euros.

Qui compra articles de domòtica?
Els joves que comencen a tenir cert poder adquisitiu són els que més s’interessen per aquest tipus de tecnologies. De fet, la majoria d’interessats en productes de domòtica se situen en dues franges d’edat: la de 25 a 34 anys, i la de 35 a 44. Entre les dues sumen el 65% dels usuaris de ManoMano.es que visiten el seu apartat de domòtica. En canvi, els usuaris de 65 anys són els que compten amb una representació més petita: només el 3%.

Equipament de domòtica a les llars del país per edats
Els joves de 25 a 34 anys són els que disposen d’un major equipament en domòtica a casa, mentre que a la resta edats gairebé no disposen d’ells. No obstant això, el marketplace ha detectat un pic entre els majors de 65 anys, el que s’explica perquè la domòtica els permet controlar en remot qualsevol sistema de casa, cosa que els fa més fàcil la realització de certes tasques.

Què pensem de la domòtica?
Tot i no disposar de molts productes ni coneixements sobre el tema, si se’ls pregunta si els agradaria controlar tota la seva casa a través d’un telèfon mòbil, la gran majoria d’enquestats respon que si. Cal destacar que aquí les respostes són inversament proporcionals a l’edat. És a dir, el 100% dels usuaris de la franja més jove (18-24) afirma que sí, mentre que a mesura que l’edat augmenta, la corba baixa. A més edat, menys interès per la domòtica, i això es deu a diferents motius, segons ManoMano: mentre els joves veuen una tecnologia innovadora que facilita la nostra rutina, hi ha certa desconfiança en ella a mesura que l’edat augmenta.

Com veiem la domòtica?
La domòtica encara és un món desconegut per a la gran majoria. Tot i que el 80% respon que creu que és una tecnologia segura, continua havent certa preocupació per l’ús de les dades. Això constata la desconfiança que tenen els espanyols en segons quines plataformes o sistemes, i la por a atacs informàtics o hackejos. La segona preocupació són els errors tècniques, cosa que el mateix usuari no pot controlar.

El preu és un altre handicap per als espanyols a l’hora d’implantar la domòtica, i aquí no hi ha diferències entre edats: un 75% dels enquestats considera que tenir un sistema de domòtica és car, i encara que els agradaria poder gaudir d’un, no veuen que sigui una cosa que es pugui fer a curt termini. Segons expliquen en el marketplace, aquesta dada està relacionada amb la manca de coneixement real en la domòtica, perquè, encara que si bé és cert que domotitzar una casa al complet no és barat, hi ha productes que per separat són assequibles i fan la vida més còmoda.

Els dispositius de domòtica més desitjats
Aquí cada franja d’edat torna a jugar un paper diferent. Als joves de 25 a 34 anys, i als de 35 a 44, els agradaria disposar de sistemes que controlessin la calefacció, la llum i, principalment, poder estalviar i tenir cura del medi ambient. La franja de 45-64 es decanta més per tenir una casa completament segura a través de sistemes de vigilància, panys automàtics, etc. I finalment, els majors de 65 anys estan interessats en l’accessibilitat en portes i finestres automàtiques i intel·ligents, panys, etc.

Les zones més domotitzades
Segons les dades recollides per ManoMano en aquest detallat informe, catalans, madrilenys, manxecs i murcians són, per aquest ordre, els més equipats en domòtica. Els que menys: La Rioja, Navarra i País Basc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada