La depilació integral pot afavorir el contagi de MTS

depilacio

La depilació integral està de moda. Tant en dones com en homes. Però l’Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) alerta que eliminar el borrissol íntim pot afavorir el contagi de malalties de transmissió sexual (MTS).

La tendència en alça a depilar tot el borrissol corporal suscita debat i algunes preguntes. És per això que recollim un article de la AEDV en què el dermatòleg Ramon Grimalt, membre d’aquesta associació, defensa la necessitat de mantenir el pèl íntim i alerta sobre el perill d’aquesta moda sense fonament, a la qual qualifica com “absurda” , argumentant que afavoreix el contagi de Malalties de Transmissió Sexual.

Celebrities en contra

Mentre les “engonals brasileres” o la depilació genital masculina guanyen adeptes, algunes celebrities, com Cameron Diaz, defensen la quantitat justa de borrissol com a mesura higiènica. “No oblidem que l’espècie humana estava coberta de pèl i, encara que ara només ho tenim en algunes zones, crec que aquest borrissol que s’ha mantingut té un propòsit”, ha dit l’actriu en el seu llibre “The body book”. De la mateixa manera, la cadena de roba American Apparel va exhibir en els seus aparadors novaiorquesos models nues amb un abundant borrissol púbic, alimentant el debat.

Per a què serveix el pèl corporal?

El pèl del cos està pensat per protegir, el del cap per evitar les cremades solars i els traumatismes, el de les celles i les pestanyes per pal·liar els traumatismes i les motes als ulls i les parpelles i el púbic per mantenir a ratlla les ferides, els cops genitals i les infeccions durant les relacions sexuals. Per evitar el contagi de malalties de transmissió sexual hem de mantenir el borrissol púbic. “El preservatiu només protegeix una petita part d’aquest risc”, opina Grimalt.

Quina és la malaltia que ha augmentat de forma espectacular amb la depilació integral?

Els condilomes genitals causats pel virus del papil·loma humà (VPH). Si un fa servir de manera adequada el preservatiu i manté el pèl púbic sense rasurar, el risc de contagi és gairebé zero.

Des de l’última moda de depilació púbica en tots dos sexes, els dermatòlegs assistim impotents a un augment alarmant de les malalties de transmissió sexual entre els joves.

El pèl púbic té una funció protectora contra el frec inevitable durant les relacions sexuals. Si els dos subjectes presenten un pubis sense pèl, qualsevol infecció que es trobi sobre de la pell d’un d’ells passarà indefectiblement al company sexual.

El preservatiu protegeix d’una petita part de les malalties de transmissió sexual, però no protegeix la zona púbica.

Quines altres infeccions podem contreure?

Si la depilació és del mateix dia o l’anterior, la pell encara aquesta irritada i això afavoreix la transmissió de les infeccions. Si el pèl ha estat afaitat fa dos o tres dies, aquells pèls actuen com mini fulles que gratessin i feriran la pell del company sexual amb l’inevitable vaivé de l’acte sexual.

Les petites ferides que es produeixen sobre de la pell púbica permeten als microorganismes penetrar i crear una infecció, condilomes (berrugues, papil·lomes), herpes (febres), emepeines (fongs, tinyes) impétigos (infeccions bacterianes estafilocócicas o estreptocòcciques) o fins i tot la temuda sífilis torna a ser habitual en les consultes del dermatòleg.

Podem rasurar part del borrissol, o únicament retallar?

Cal que un dels dos membres de la parella mantingui el pèl a la zona central del pubis per evitar el frec directe de pell contra pell a la zona. A l’àrea lateral del pubis no hi ha un risc tan alt de contagi, pel menor frec. També podem retallar els cabells, no suposa cap risc.

Informació elaborada pel Dr. Ramon Grimalt, professor de Dermatologia de la Universitat Internacional de Barcelona i membre de l’AEDV.

Per Belleza Activa / AMIC – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES