La demanda de beques per a l’estudi augmenta un 4,26% arribant a les 1.907 sol·licituds

bequesEl nombre de demandes d’ajuts a l’estudi ha augmentat novament, aquest curs, en relació als anys anteriors, arribant a les 1.907 sol·licituds, que són un 4,26% més que les que es van presentar el curs passat. La ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, ha donat aquestes dades durant la seva compareixença pública davant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports, on ha presentat les dades de l’inici del curs escolar i les línies estratègiques de Joventut i Voluntariat. Suñé ha indicat que l’increment de demandes de beques s’ajusta al que es preveia, i que previsiblement quan s’atorguin també es mantindrà l’augment respecte als anys anteriors.

El Ministeri d’Educació ha rebut un total de 1.907 demandes d’ajuts a l’estudi per al curs 2013-2014, el que representa un 4,26% més que el curs passat, i que se suma a l’augment de sol·licituds que s’ha anat registrant durant els darrers anys. La ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, ha indicat que es tracta de l’increment esperat, i que previsiblement aquest es traduirà també en un increment dels ajuts atorgats, ja que normalment el percentatge de demandes que es deneguen es manté al voltant del 15%.

En aquest sentit, la consellera general del grup mixt, Sílvia Bonet, ha demanat quins són els criteris que porten a denegar les beques més sovint i ha indicat que un cop tingui les dades dels llindars i dels requisits ho estudiarà en profunditat, ja que ‘potser s’ha d’analitzar millor per què s’estan denegant beques i no deixar-ho com un fet casual’. A més, assenyala que això és important perquè ‘hi ha moltes famílies que tenen problemes’, i ha assenyalat la implantació dels iPads i altres elements que ‘encareixen l’educació’.

La ministra, però, ha indicat que normalment les beques es deneguen o per falta de documentació, que ha assegurat que s’insisteix per saber perquè no s’ha presentat, o per no complir els requisits. No obstant, ha considerat que el percentatge de beques denegades no és preocupant.

El que sí que preocupa, tal com ha assenyalat la consellera Meritxell Mateu durant la compareixença, és l’increment de demandes, pel fet que el departament és petit i calen molts esforços per poder-les gestionar totes manualment, com es fa fins ara.

La ministra ha reconegut que previsiblement s’arribarà aviat a les 2.000 demandes, però ha indicat que des del Govern ja es treballa en un sistema d’informació que gestioni totes les demandes d’ajuts de diversos ministeris de manera integrada, i que podrà rebre les sol·licituds de beques també. Amb aquest, els usuaris no hauran de presentar la mateixa documentació cada vegada que sol·licitin un ajut, i alhora s’agilitzarà la feina de l’Administració. La intenció és que aquest ja es pugui fer servir a la primavera.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Legislativa d’Educació, Joventut, Recerca i Esports, Roser Bastida, ha destacat el fet que la majoria de les beques demanades es puguin atorgar.

Sistema d’avaluació PISA

D’altra banda, en la compareixença d’aquest dilluns s’ha preguntat a la ministra sobre els avenços cap a un sistema d’avaluació internacional del nivell dels estudiants del país.

La ministra ha indicat que recentment es va informar dels requisits per poder adherir-se al sistema més conegut, que és el PISA de la OCDE. Per a adherir-se a aquest caldria esperar a poder-ho fer en l’avaluació del 2018, però a més caldria crear un òrgan de gestió a Andorra i pagar una quantitat de 180.000 euros. Per tot això Suñé ha indicat que cal estudiar, a nivell de país, si és el sistema d’avaluació que es vol obtenir o no.

Des de l’oposició, la consellera Bonet ha manifestat que els sistemes d’avaluació són la manera de veure si s’estan fent bé les coses i que són especialment necessaris en un moment com aquest en què s’està posant en funcionament un nou sistema d’ensenyament ‘innovador, però que també pot generar dubtes’. No obstant ha indicat que si no ha de ser el sistema PISA es pot seguir algun altre.

TOTES LES NOTÍCIES