La demanda contra l’heliport al Patapou insta el tribunal a obrir un procés d’inconstitucionalitat

La demanda judicial presentada pel Comú d’Andorra la Vella per demanar la nul·litat de l’acte administratiu que adjudica l’heliport nacional a l’oferta del Roc de Patapou també insta el batlle a plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat prop del Tribunal Constitucional contra la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme i la Llei de navegació aèria. Segons el Comú i la Plataforma No a l’heliport al Patapou, que aquest dijous han presentat el contingut del text, amb l’aplicació que fa el Govern d’aquestes dues lleis ‘es menystenen’ les competències del Comú que estan reconegudes en la Constitució en matèria d’urbanisme ‘perquè no se’l té en compte en res en tot el procés’. La demanda també intenta demostrar que no s’ha tractat per igual a les ofertes que es van presentar, i posa de relleu que ‘s’ha escollit el lloc amb més riscos’. Per aquest motiu, es considera que la decisió és ‘irracional i irraonable’ i que potser ha estat presa ‘per imperícia o per altres raons d’interès, favoritisme o venjances’.

Text: Les demandes judicials presentades pel Comú d’Anodrra la Vella i la Plataforma No a l’heliport al Patapou amplien els arguments ja presentats en els recursos de reposició, i en el cas del Comú, s’inclou la petició d’obrir un procés d’inconstitucionalitat, atès que es considera que s’han vulnerat les seves competències en matèria d’urbanisme. En la demanda es posa de manifest que el propi plec de bases imposava que es necessitava l’autorització del Comú si afectava béns públics, i que també feia falta un informe no vinculant de la corporació per declarar el projecte com a bé d’interès públic.

A banda d’incomplir les lleis d’urbanisme i de navegació aèria, el Comú també assegura que el projecte és contrari a la Llei de contaminació acústica, a la d’expropiació, a la Llei qualificada de competències i a la mateixa Constitució.

D’altra banda, la demanda també argumenta que no s’ha respectat la participació ciutadana perquè el projecte no s’ha sotmès a informació pública per poder rebre al·legacions. Aquest aspecte, tal com ha assegurat la cònsol major, Rosa Ferrer, se sustenta en jurisprudència del Tribunal dels Drets Humans, i de fet, si s’esgoten totes les vies al país, el Comú no descarta acudir a aquest tribunal.

Tal com ja es va fer en el cas de la via administrativa, es demana la nul·litat del projecte perquè no estan d’acord amb la forma de la convocatòria, ni amb el fet que es fes directament l’adjudicació definitiva abans de fer-ne una de provisional. També es detallen el que ells consideren incompliments dels requisits de l’oferta, començant per la falsedat en la declaració jurada, i seguint per la inexistència de l’estudi econòmic, el preestudi de viabilitat o el d’impacte ambiental, així com les falsedats en els terrenys a expropiar o les mancances a l’hora d’assegurar les línies regulars amb Barcelona.

A nivell més tècnic, es torna a incidir amb el fet que les dimensions de la superfície de l’heliport, denominada Fato, siguin inferiors a les que es requereixen per la mida dels aparells, i els diversos incompliments en matèria de seguretat, principalment pel fet de no disposar d’un accés rodat.

La demanda conté una part que s’ha elaborat amb l’ajuda dels enginyers aeronàutics consultats on es torna a fer l’anàlisi de les ofertes i s’arriba a la conclusió que la del Patapou ‘és la pitjor en tots els sentits’. De fet, el text assegura que no s’han tractat totes les ofertes per igual, ja que a les altres se’ls descompten de la superfície total les infraestructures i hangars necessaris, mentre que a l’oferta d’Heliand-Cathelicòpters no.

La demanda conclou que de manera ‘irracional’, el Govern ha escollit ‘l’emplaçament més arriscat’, i recorda que el propi estudi encarregat per l’Executiu a l’auditora Airia proposava l’emplaçament de Ràdio Andorra com el més adequat i el del Patapou en última posició. La demanda va més enllà i pretén alertar el Govern de les responsabilitats que haurà d’assumir en cas d’accident, i intenta buscar els motius de la decisió, atribuint-los a la ‘imperícia o per altres raons d’interès, favoritisme o venjances’.

Per tot plegat, el Comú i la Plataforma demanen que, a banda que s’obri un procés d’inconstitucionalitat, es declari nul l’acte administratiu consistent en l’adjudicació de la concessió i del mateix concurs, i se suspengui l’execució de l’acte administratiu impugnat.

El portaveu de la Plataforma, Isidre Bartumeu, ha afegit que espera que no siguin els tribunals els que hagin d’acabar decidint en aquest assumpte sinó que ‘imperi el sentit comú’, i ha aprofitat per informar que ja han recollit més de 2.600 signatures contra el projecte, i que esperen arribar a les 3.000 durant la Fira d’Andorra la Vella.

D’altra banda, la cònsol major, Rosa Ferrer, ha informat que està pendent de mantenir una trobada amb el tècnic aeronàutic francès, després d’haver-hi pogut parlar per telèfon i haver-li fet arribar les preguntes que des del Comú consideren que l’informe francès ha de respondre. Tot i això, la cònsol s’ha mostrat escèptica i ha lamentat que aquestes preguntes no constin en l’encàrrec formal fet pel Govern i que per tant no saben si s’inclouran en l’informe. Pel que fa a la reunió amb l’altre tècnic geòleg, Ferrer ha dit que en tot moment ‘es va mostrar escèptic i que no es va pronunciar’.

2 comentaris

  1. Miquel, (o Gerard, que teniu la mateixa IP) Fòrum.ad és un mitjà gratuït que es nodreix de les notícies que li envien les entitats i els diferents gabinets de premsa i a més, n’adquireix alguna d’agències. Aquestes darreres però estan limitades i tenen un cost. Com que algunes administracions paguen a agències però no es gasten el més mínim en els mitjans, nosaltres posem el que podem o creiem més convenient. Al final del dia, si el nostre cupo de notícies d’agència no s’ha exhaurit, valorarem si podem posar-la. Gràcies de tota manera per la teva recomanació i per la correcció anterior.

  2. Administració: Aquest matí a primera hora he vist la cònsol amb molta gent al casal del calones. Podem saber-ne alguna cosa? N’informareu al Forum?

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES