L’any judicial 2012-2013 s’ha tancat amb una davallada de la delinqüència aparent del 15,03% respecte del darrer any. Tal com ha informat el fiscal general, Alfons Alberca, aquesta disminució fa referència a 4.530 causes penals incoades durant el curs, que són 802 menys que les de l’any anterior. Aquesta davallada s’ha donat gràcies al descens de les diligències prèvies, i sobretot a les referents a delictes contra la salut pública, normalment referents a possessió de petites quantitats d’estupefaents. També han baixat els delictes relacionats amb imprudències en accidents amb resultats greus, i el fiscal ha opinat que en part és gràcies a la tasca més intensa de dissuasió que ha fet la Policia. El fiscal ha avançat aquestes dades en el marc de l’inici de l’any judicial, on els diferents membres de l’Administració de la Justícia han aprofitat per reclamar millores legislatives, en el sistema i en els recursos dels què disposen.

El nombre de causes penals incoades al llarg de l’any judicial 2012-2013 ha estat de 4.533, el que reflecteix un descens de la delinqüència aparent en un 15,03%, ja que l’any anterior es van incoar 5.335 causes penals, és a dir, 802 més. El fiscal general, Alfons Alberca, ha advertit, que aquesta xifra mostra la delinqüència aparent, però que sempre hi pot haver delictes no detectats.

El descens de les causes s’ha constatat sobretot en els procediments de diligències prèvies, és a dir, quan no se sap l’autor, el procediment a seguir o si hi ha delicte o infracció, que han estat 3.618 respecte les 4.434 de l’any anterior. A més, el fiscal ha assenyalat que la reducció de les diligències prèvies s’ha donat sobretot en referència a contravencions penals d’introducció o possessió de cànnabis o drogues similars per al consum propi. En aquest sentit, el fiscal ha assenyalat que mentre aquest tipus de procediments per causes menys greus han baixat, els casos greus, com els referents al tràfic de drogues, s’han mantingut, que són els que ‘el dret penal ha de perseguir’. No obstant, no ha volgut opinar sobre si el descens de les causes de diligències prèvies per possessió de petites quantitats d’haixix s’ha donat per un control menys exhaustiu o no.

D’altra banda, els delictes per conductes imprudents amb resultat de mort, lesions o danys, que fan referència en la seva majoria a delictes durant la conducció, han disminuït en un 31,23%. Mentre que el passat any judicial van suposar 397 delictes, enguany han quedat en 273. De fet, aquesta era una preocupació del fiscal en el darrer curs i va advertir que es faria més incidència per dissuadir d’aquests delictes. Aquest dijous ha assegurat que ‘hi ha hagut més Policia al carrer i més implementació dels sistemes d control’ així com campanyes de control de l’alcohol, i que això s’ha vist reflectit amb els números. A més, ha indicat que s’han imposat penes importants per aquests motius, com ‘la privació de llibertat en gent molt jove’. També ha assenyalat, però, la major conscienciació, tant en aquest àmbit com en els accidents laborals que també s’han reduït.

En l’acte d’obertura de l’any judicial també hi han participat el degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, el president de la Batllia, David Moynat, el president el Tribunal de Corts, Jean Marie Ferrández, la presidenta del Tribunal Superior de la Justícia, Eulàlia Amat, i el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall. Els diferents ponents han coincidit a destacar la necessitat de millorar els recursos amb què treballen a la Justícia i la massificació de feina amb què es troben.

El president de la Batllia ha destacat que l’evacuació dels casos s’ha incrementat ‘gràcies als esforços dels batlles’, però que tot i així hi ha un augment de l’estoc acumulat.

En la mateixa línia, el president del Tribunal de Corts ha assenyalat l’increment de la càrrega de treball i ha indicat que s’ha hagut de reorganitzar la feina perquè s’han doblat els recursos rebuts per diligències prèvies.

Per la seva banda, la presidenta del Tribunal Superior ha insistit en la quantitat de feina que s’assumeix i ha demanat que es reconsideri el personal amb què es compta. A més, ha assenyalat que actualment la majoria de sentències confirmen les sentències de la primera instància, però que aquest percentatge augmenta quanta major és l’experiència dels batlles. Per aquest motiu ha demanat que es motivi que els batlles no abandonin el seu càrrec.

Aquest acte d’obertura de l’any judicial ha tingut lloc després de la renovació dels càrrecs dels batlles Canòlic Mingorance, Maria Àngels Moreno i Manel Santolària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada