La delegació andorrana a la COP21 analitza l’últim projecte d’acord del Comitè de París

La delegació andorrana que participa aquests dies a la Conferència de les Parts de París (COP21) del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (CMNUCC), encapçalada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, avalua el text presentat avui pel president de la COP21 i ministre francès d’Afers Exteriors i Desenvolupament Internacional, Laurent Fabius.

El text, resultat de la feina coordinada durant aquests darrers dies pels ministres nomenats per la presidència de la COP21, assoleix el consens en tot un seguit de punts, però encara manté oberts tres temes referents a la diferenciació de les parts, al finançament i al nivell d’ambició de l’acord.

El Comitè de París, organisme creat el passat 5 de desembre pel president de la COP21, està format per tots els estats part del CMNUCC. Les diferents delegacions analitzaran el text durant aquesta tarda i, a les 20 hores, el Comitè de París es tornarà a reunir en sessió plenaria per comunicar al president de la COP21 les seves reaccions i es determinarà el mètode de treball a seguir durant les properes hores per tancar un text definitiu aquest divendres a les 18 hores.

Els aspectes en què s’ha arribat a acords de principis són el reforçament de les capacitats en quant a atenuació i adaptació, la consideració dels impactes i l’adaptació al canvi climàtic, els perjudicis i pèrdues, els mètodes de comunicació per a la transparència, el suport a les accions climàtiques, la transferència de tecnologies i la inclusió de la gestió forestal en quant a pous de carboni.

Durant la participació a la COP21, la delegació encapçalada per la ministra, acompanyada de l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, i el responsable de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, també ha tingut ocasió de participar en trobades bilaterals.

Aquest dimecres al matí, la ministra Calvó s’ha trobat amb la ministra d’Infraestructures, Medi Ambient i Esports de Liechtenstein, Marlies Amann-Marxer, amb qui ha pogut avaluar vies de col•laboració en relació a interessos comuns com a petits estats, amb la intenció de potenciar particularitats.

D’altra banda, aquest mateix dimecres, la delegació andorrana, convidada per la ministra espanyola d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha assistit a la trobada de la Xarxa Iberoamericana d’Oficines del Canvi Climàtic. La delegació andorrana ha assistit com a observadors, però durant el 2016 es valorarà l’adhesió a la xarxa.

TOTES LES NOTÍCIES