La deixalleria de la capital atén una mitjana de 35 usuaris al dia en el seu primer any de funcionament

La deixalleria d’Andorra la Vella ha atès una mitjana de 35 usuaris diaris des que es va posar en marxa a Ctrasa el novembre del 2011. Des d’aleshores els usuaris han anat incrementant-se amb els mesos, també gràcies a les campanyes de difusió que s’han impulsat per fer saber als ciutadans la gratuïtat del servei. Els materials que més s’han recollit durant el primer any han estat mobles i electrodomèstics, però també s’ha recollit un volum important de matalassos.

Després de set anys de negociacions, el novembre del 2011 es va posar en funcionament la deixalleria comunal d’Andorra la Vella a Ctrasa. Des d’aleshores la corporació ha intentat que els usuaris coneguin el servei i en facin un ús adequat, i així s’ha aconseguit arribar a una mitjana de 35 recollides al dia.

Els primers mesos de funcionament de la deixalleria els treballadors van detectar que hi havia un baix volum de recollides i van comunicar a la corporació que esperaven una major aportació de residus. És per aquest motiu que van decidir iniciar una campanya de difusió perquè els ciutadans de la parròquia sabessin que es tracta d’un servei totalment gratuït i en coneguessin també l’horari de recollida, que és de dilluns a divendres de 8 a 13 hores i de 14 a 18 hores.

Gràcies a la campanya feta la deixalleria va començar a experimentar un increment d’usuaris a partir dels mesos de setembre i octubre. Tot i això, el conseller d’Higiene i Medi Ambient, Jordi Cabanes, ha explicat que els fluxos de recollida de residus varien també en funció de les dates, i per exemple durant les festes de Nadal s’han incrementat, ja sigui per la renovació de mobles o electrodomèstics com perquè els usuaris han tingut uns dies de vacances i han pogut fer neteja de les seves llars. Tot i que les 35 recollides diàries es consideren una mitjana adequada, Cabanes considera que ‘encara hem de fer una mica més de difusió i potser s’incrementarà una mica el nombre d’usuaris’.

Els materials que ha recollit la deixalleria en un any són principalment mobles, un total de 270, però també hi ha hagut un gran nombre d’electrodomèstics, 120. A més, la deixalleria ha rebut 90 matalassos, 30 unitats de ferralla, 10 de plàstics, 10 sanitaris i 10 catifes.

D’altra banda encara hi ha casos en què els usuaris, tot i que la deixalleria és un servei gratuït, llencen als cubells d’escombreries materials que s’haurien de portar a la deixalleria. En el cas de la capital el servei d’higiene el porten els treballadors de la corporació i per tant controlen bastant aquests actes ja que ‘segons el que es llenci pot ser problemàtic per al forn incinerador’. En els darrers temps Cabanes considera que ‘cada vegada passa menys’ però apunta que ‘malauradament encara en alguna ocasió es donen abocaments incontrolats als rius o torrents, i en alguna ocasió puntualment podem trobar una bateria de cotxe en un contenidor’ o d’altres residus que haurien d’anar a la deixalleria.

TOTES LES NOTÍCIES