La CUP del Pallars ha mostrat el seu rebuig al projecte d’explotació minera de tungstè i or en territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu, concretament a la zona del port de Salau. La formació anticapitalista considera “preocupant” que una zona protegida des del 2003 “ara resulti amenaçada per unes pràctiques mineres”.

La CUP tem que aquesta activitat “només contribueixi a augmentar els beneficis econòmics privats de grans empreses estrangeres que explotaran els recursos, sense revertir cap benefici al territori i deixant les aigües superficials i els aqüífers contaminats”. Concretament, es refereixen a l’empresa Neometal Spania, adquirida per l’australiana Apollo Minerals Limited, que és qui vol iniciar la prospeccions a la zona del port de Salau.

El portaveu de l’entitat conservacionista Ipcena, Joan Vázquez, també està en contra d’aquesta autorització i ha afirmat que ja han parlat amb els veïns de l’Arieja i estan “decidits a coordinar una acció conjunta en contra, si cal”. En ser zona protegida, el Departament de Territori ha reclamat a Neometal Spania un Estudi d’Impacte Ambiental. Vázquez assegura que aquesta multinacional pretén operar tant a Salau, a la banda occitana, com al Pallars Sobirà, i creu que que l’únic que els interessa és l’or. En aquest sentit, Ipcena alerta que per separar l’or del mineral s’utilitzen compostos “altament tòxics”.

Segons hi ha afegit la CUP, la intenció de la promotora és prospectar dues zones properes a la pista dels Vinyals, fent diversos sondejos mecànics amb perforadores de fins a 100 metres de profunditat i en diferents direccions, raó per la qual caldria transportar la maquinària a la zona i utilitzar les pistes existents d’ús restringit. Tècnicament, la CUP del Pallars creu que en tota la zona de prospeccions no hi ha suficient tungstè ni or ni cobalt per realitzar-ne una explotació i les quantitats que apunta el projecte sobre la presència d’or d’alta qualitat no són reals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada