La Creu Roja Andorrana ha realitzat prop de 12.000 hores en projectes i activitats desenvolupades pels 185 voluntaris amb què l’entitat comptava durant el 2018. El col·lectiu va atendre més de 10.000 persones beneficiàries dels serveis i recursos que desenvolupa l’entitat en àmbits tant diversos com la salut pública, la intervenció social, el socorrisme, les relacions internacionals o la joventut.

El serveis i activitats vinculades al socorrisme han estat les que han registrat el major nombre d’hores voluntàries, principalment arran de l’augment dels serveis preventius, 125 realitzats  l’any passat amb un total de 7.062 hores voluntàries de socorrisme. Des d’aquesta àrea d’actuació s’han desenvolupat també les actuacions d’emergències, a nivell nacional i internacional (incendi dels Serradells, aiguats de Carcassone; funcions de socorrisme a nivell social (sortides associació Hi Arribarem) i la participació en salons especialitzats com la Mostra de Turisme Actiu, Muntanya i Salut (TAMIS).

La Creu Roja Andorrana està formada per 2303 socis, 899 més que l’any anterior. Les quotes del socis són la principal font d’ingressos de l’entitat que, durant el 2018 es va situar en 131.998,86 euros.

Amb una base de voluntariat consolidada i un temps de permanència i d’implicació que supera els 8 anys de mitjana, el voluntari és la figura sobre la qual se sustenta el múscul de la Creu Roja Andorrana, que, actualment, centra la seva acció a l’entorn de 7 grans àrees d’actuació:

  • la formativa, a través de l’activitat del Centre Nacional de Formació;
  • el socorrisme, a través dels serveis preventius, l’atenció a emergències nacionals i internacionals i la instal·lació de desfibril·ladors;
  • la intervenció social, a través dels programes de suport i atenció a la gent gran, els programes de suport social, la integració laboral i les intervencions al Centre Penitenciari;
  • la promoció d’activitats i de la salut pública, a través de les campanyes periòdiques de sang, de la Marató anual i de les xerrades i activitats de divulgació;
  • l’àrea de Joventut; amb les accions i intercanvis internacionals, com la trobada Grandalla;
  • les relacions i operacions internacionals,
  • i el transport sociosanitari.

L’àrea de Formació de la Creu Roja Andorrana imparteix fins a 16 formacions de diferents nivells i temàtiques: cursos, tallers, reciclatges i formació continuada, totes elles destinades a formar els professionals i voluntaris de l’entitat però també els agents dels cossos d’emergència i salvament del país com ara els bombers, els agents de policia, els agents del Centre Penitenciari i els membres de l’EMAP.

Actualment, l’equip pedagògic del Centre Nacional de Formació l’integren 4 instructors, 15 formadors i 36 monitors gràcies als quals, durant el 2018, es van desenvolupar 182 formacions a les quals van assistir prop de 3.000 alumnes, 1.666 dels quals corresponen a les formacions de primers auxilis destinades a infants i adolescents: el PAPI, per a nens i nenes fins als 12 anys,  la nova formació de primers auxilis per a adolescents de 12 a 14 anys, el REIA, i la que va destinada als joves de 4t d’ESO, la RAP.

L’àrea d’Intervenció social ha donat assistència a 1.548 persones durant el 2018 a través dels programes i serveis que desenvolupa, entre els quals hi figura el Servei de Teleatenció Domiciliària (TAD), amb 420 usuaris, xifra que s’ha duplicat durant la darrera dècada. Des del centre d’atenció d’aquest servei s’han gestionat 30.572 trucades, la majoria d’elles per temes de control d’agendes, seguretat i control de mobilitat. Dins d’aquesta àrea hi figura també el Servei de custòdia de claus que es va posar en marxa el 2018 a través d’un conveni amb el Departament de Prevenció i d’Extinció d’Incendis i Salvaments que va tancar amb 114 custòdies.

El gruix de l’acció vinculada a l’àrea de Promoció d’activitats i de la Salut pública es centren en els acaptes de sang, desenvolupades amb la col·laboració de diferents entitats i institucions, i la Marató anual de donació de sang. Les quatre campanyes desenvolupades durant el 2018 van sumar un total de 993 donants dels quals 311 van ser nous.

L’àrea de Joventut enfoca la seva activitat en els el segment de població dels 14 als 30 anys amb l’organització i participació en accions encaminades a la transmissió de valors. L’any passat, es va organitzar i acollir la Grandalla, la trobada internacional amb les joventuts de la Creu Roja de Bèlgica, Espanya, França, Itàlia, Luxemburg, Marroc i Suïssa. A aquest gran esdeveniment se suma l’organització de tallers i activitats  al Punt Jove d’Escaldes-Engordany i en el marc dels Special Olympics; i, finalment,  la campanya continuada de sensibilització a l’entorn de la conducció sota els efectes de l’alcohol.

L’àrea de Relacions i Operacions internacionals s’ha basat en la participació activa,  coordinada i homogènia en aquells esdeveniments organitzats a nivell internacional, amb la voluntat de contribuir al desenvolupament dels objectius estratègics del Moviment de la Creu Roja, i les activitats de cooperació internacional, amb donacions per un valor total de 41.000 euros. A aquesta xifra s’hi han d’afegit els 6.000 euros recollits a través de la Plataforma d’ONG’s, destinats a l’ajuda immediata als damnificats pel terratrèmol de Mèxic i als afectats per l’huracà Irma, al Carib.

Finalment, el balanç d’activitat del Transport sociosanitari va registrar 10.543 serveis distribuïts entre les modalitats de transport col·lectiu, individual i social, totes elles vehicles adaptats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada