Com l’any passat, l’Associació d’Amics de Mozart del Principat d’Andorra ha compartit la commemoració del 259è aniversari del naixement de Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791) amb la “Coral SAAS qui canta?”. El concert es va celebrar un dia a l’avença per qüestió d’agenda dels participants.

 Així, el tradicional “Concert d’hivern” que la coral interpreta cada any al “Centre  Sociosanitari El Cedre”, ha tingut una doble vessant, en comptar també amb la participació de la pianista Sandra Couot, que va acompanyar el solista Christian Ballester (tenor). Aquest últim va cantar una coneguda cançó napolitana. I el mateix intèrpret va tocar al piano un fragment del “Somni d’una nit d’estiu”, composició de Fèlix Mendelsshon (1809 – 1847), el qual s’havia inspirat en l’obra homònima de William Shakespeare (1564 – 1616). 

 Per altra banda,  el director de la “Coral SAAS qui canta?”, el mestre Òscar Sanchez, va fer alguns canvis en l’ordre del programa inicial, a fi de complaure les demandes dels avis del Centre, que van demanar un bis de la popular napolitana, aquesta vegada a capella, sense l’acompanyament del piano.

 La Coral SAAS qui canta? va començar amb un cànon d’entrada, per  oferir una nadala antiga del “Cancionero de Palacio” datada al segle XVI, la qual,  ja l’havia interpretat al Concert de Nadal 2014, a l’Hospital Ntra. Sra. de Meritxell (22.12.2014).

 Tanmateix la Coral, sempre dirigida per l’Òscar Sanchez, va interpretar un cant espiritual negre i “Oh Burden Down , my Lord” de la Missa góspel per la Pau. Van cantar també una tradicional francesa, “Marions les Roses”, i la coneguda “Santa Nit” composta per l’autor austríac Franz Xaver Grüber (1787 – 1863). Va completar el repertori, una versió coral de G. David Weiss titulada: “Can’t Help Falling in Love” (1961).

 saas qui canta

Per acabar, i en l’àmbit específicament mozartià, la coral va estrenar un dels 6 Nocturns compostos per Amadeus Mozart, intitulat “Luci care, Luci Bel·le, KV 346” (1783). Per la “Coral SAAS qui canta?” aquesta peça era la novetat d’aquest primer concert 2015, expressament  coincidint amb l’homenatge al gran compositor, nascut a Salzburg un 27 de gener de 1756, ara fa 259 anys. També s’ha de dir que el mestre Oscar Sanchez comptava amb l’experiència d’haver dirigit aquest “Nocturn” al seu dia, en un concert a l’Auditori Nacional d’Ordino com a director adjunt de la Coral Rocafort de Sant Julià de Lòria.  

 “Els Nocturns” de Mozart, són composicions per a veu i piano. Aquestes interessants obres van ser compostes a Viena l’any 1783, excepte el Nocturn “Piú non si trovano” que està datat l’any 1788. S’ha de dir que la denominació de “Nocturn”  correspon a un tipus d’obra pensada per a interpretar-se en festes de nit. Es va conrear principalment al segle XVIII i van ser diversos compositors que van compondre aquest tipus de música, amb el piano i la veu com a element principal. Després de Mozart i un segle més tard, Frederich Chopin (1810 – 1849) composava “21 Nocturns” per a piano. Tanmateix, el primer moviment de la coneguda Sonata per a piano, “Clar de lluna”, de Beethoven, és considerada un “Nocturn”.

 Tornant al concert d’ahir, s’ha de dir que cada any en aquesta mateixa data, moltes de les Associacions d’Amics de Mozart d’arreu, celebren l’aniversari del naixement de Wolfgang Amadeus Mozart, i que per altra banda nosaltres fem la difusió del nostre concert a altres entitats homònimes.

 Finalment, acabat el concert, el públic, la majoria familiars i residents del Centre Sociosanitari El Cedre de Santa Coloma, van aplaudir totes les intervencions i van agrair la vetllada així com el fet de compartir un espai de temps i música amb el cant coral com a protagonista principal. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada