caramellesUna trentena de cantaires de la Coral Rocafort, abillats amb la tradicional barretina en el cas dels homes, han continuat la tradició aquest diumenge oferint la cantada de caramelles a vuit racons de Sant Julià de Lòria, començant per la Casa Comuna. El repertori ha tingut enguany una obra més -normalment se’n fan dues-, un clàssic de la ‘chanson française’, ‘Mon amant de Saint-Jean’, que ha compartit programa amb la sardana ‘La nit de l’amor’ i l’havanera ‘Rosina’. El director de la coral, Daniel Areny, que fa 52 anys que no es perd les caramelles, ha lamentat que “guardar les tradicions costa moltíssim”, però tot i això ha celebrat que la gent conegui bé la tradició i en gaudeixi. La cantada ha coincidit amb la celebració de la fira Oh!Fertes, on els assistents han pogut escoltar també les caramelles a les seves diferents parades.

“Vaig començar a cantar caramelles quan era jove i ara tinc 75 anys”, ha assegurat el director de la Coral Rocafort, Daniel Areny, que ha tingut paraules d’agraïment pels seus mestres i responsables de la tradició, com el lauredià Agustí Marfany, el mestre de música Isidre Marvà o Josep Fontbernat. Ara bé, Areny reconeix que és “autodidacta en la direcció” i que es va posar “dins de la plaça de braus sense saber-ne”.

Amb l’ajuda del director adjunt Òscar Sánchez, que ha portat la batuta en la interpretació de ‘Mon amant de Saint-Jean’, han aconseguit continuar la tradició, enguany sense la col·laboració dels Petits Cantaires Lauredians, perquè no n’eren prou. Tots dos han explicat les dificultats per continuar amb la festa perquè “s’ha d’assajar cada setmana i continuar a la coral no deixa de ser una obligació”, com ha explicat Areny.

Tot i aconseguir sortir al carrer un any més, les caramelles de Sant Julià han canviat molt des que se sortia amb el mascle i l’egua amb les seves indumentàries. “Es recollia moltíssim”, ha exclamat Areny, “ara és simbòlic, si algú vol donar cèntims, ho fa, i si no, no; però abans era una cosa gairebé exigible i també es feien més cantades, ara només en fem vuit”. Malgrat això, el comú ajuda la coral amb el finançament, així és que el que hagin recaptat aquest diumenge ho aprofitaran per celebrar el tradicional dinar de germanor “que no pot faltar”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada