La coordinadora del Cedre diu que cal reforçar el personal d’infermeria

Els membres de la Comisió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient han visitat aquest divendres el centre hospitalari, el centre d’atenció primària de Sant Julià i el sociosanitari del Cedre i han pogut comprovar l’estat dels recursos amb què compta el Principat. La coordinadora del Cedre, Anna Flujas, ha manifestat que ara com ara caldria incrementar el personal d’infermeria, especialment de nit, i que per aquest motiu s’està elaborant un estudi per saber exactament de quant personal s’estaria parlant. El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha manifestat en acabar la visita, que esperava que hagués estat “satisfactòria” i, de fet, els diferents consellers han destacat que els ha servit per fer-se una idea dels recursos disponibles i de com funcionen, la qual cosa és important, han destacat, per a la seva tasca legislativa. Álvarez ha remarcat les millores en la coordinació del Cedre i ha dit que es vol incorporar una direcció adjunta al SAAS per millorar encara més la coordinació entre aquest organisme i el centre sociosanitari.

La coordinadora del centre sociosanitari El Cedre, Anna Flujas, ha posat en relleu que actualment hi treballen un centenar de persones que atenen 147 usuaris, dels quals 120 hi estan les 24 hores i la resta, en règim de centre de dia. La voluntat, ara com ara, seria la d’incrementar el personal d’infermeria, especialment a les nits, ja que tal com ha explicat, només hi treballa una persona en aquest torn, que atén els 120 usuaris. També seria òptim incorporar auxiliars d’infermeria que poguessin refoçar la plantilla, especialment als matins, quan s’han de rentar i donar esmorzar als padrins i al vespre, per als sopars i posar-los al llit. És per això, ha afegit, que es durà a terme un estudi per saber de quant personal es tractaria, tenint en compte que “les càrregues de treball augmenten”. Flujas ha fet aquestes manifestacions després de la visita que els membres de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient han fet a diverses instal·lacions sociosanitàries, acompanyats del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany.

Marfany ha destacat que esperava que aquesta visita hagués estat “satisfactòria” per als membres de la comissió i el fet que al Cedre s’hagi corregit, amb una “nova governança”, els problemes de coordinació que hi havia. Álvarez ha posat en relleu les instal·lacions del centre i el funcionament i ha afegit que un altre aspecte que es vol fer és “consolidar” la direcció del SAAS, de qui depèn El Cedre, de tal manera que hi hagi una subdirecció que faci de coordinació entre ambdues parts. Pel que fa a la llista d’espera, ha manifestat que és “minsa” i que de moment es va cobrint la demanda i quant al conveni amb les residències a través del qual el Govern subvenciona places, ha manifestat que ara com ara també s’està treballant en una reestructuració sociosanitària i que llavors també es concretarà les funcions de cada centre i aquestes possibles subvencions.

Pel que fa a les necessitats especifiques del Cedre, Flujas ha concretat que a banda d’una inferemera a la nit n’hi ha una de dia per planta i que pel que fa a auxiliars, n’hi ha tres per torn a dues de les plantes i altres quatre en altres dues. També ha remarcat que després d’un període de fusió amb la residència Solà d’Enclar ara s’està intentant comptar amb “equips fixos per unitat funcional” i que es consensua amb els treballadors els horaris de cara al 2017 perquè siguin els que millor convinguin tant als empleats com al centre. També es treballa per potenciar la formació.

La visita
Álvarez Marfany ha acompanyat els consellers generals, juntament amb membres del SAAS i del Ministeri, en aquesta visita al centre hospitalari, al centre d’atenció primària de Sant Julià de Lòria i al Cedre. Els consellers l’han valorat de manera positiva. Així, el president de la comissió legislativa, Carles Jordana, l’ha qualificat com de “molt productiva i profitosa” i ha remarcat els recursos de què disposa el país si bé el que cal millorar és la gestió ja que creu que fins ara el problema ha estat en què han estat “mal gestionats”.

De la seva banda, la consellera liberal Carine Montaner ha remarcat que és “un gran dia” per a ella ja que els polítics han de veure la realitat “in situ” per saber de què estan parlant. Ho ha posat com a exemple en el treball del pressupost, ja que així es pot saber què cal per millorar certs aspectes i ha destacat que seran vigilants amb la partida per al personal del Cedre, ja que ha reiterat la manca d’infermeres.

La consellera del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, ha valorat que ella, com a membre d’una comissió, “no havia fet mai” una visita així i l’ha valorat positivament. Ha remarcat que serveix per “fer-te una imatge” del que estàs parlant i ha afegit que El Cedre li havia causat “bona impressió” ja que el que sembla que “grinyolava” era la coordinació i ha afegit que vigilaran aquesta voluntat que els han manifestat de “seguir millorant”, ja que ha insistit en què cal que el sistema funcioni de la manea correcta.

A l’últim, la consellera d’SDP, Sílvia Bonet, ha manifestat que és important “entendre” que el SAAS “no és només l’Hospital” i que caldrà veure les millores que es volen introduir al sistema sociosanitari a través del pacte d’Estat i com funcionen per fer un sistema “millor i més sostenible”.

Precisament, sobre aquest pacte d’Estat, els grups han manifestat que encara no han rebut la proposta.

La dimissió de Casals
I quant a la dimissió de Josep Casals com a director de Salut, Álvarez li ha agraït la seva dedicació reiterant que ha estat per “cansament” i no per desavinence,s i ha dit que es farà una “petita reestructuració” tot i que la feina, ha afegit, no s’atura. També ha confirmat que es vol reforçar l’actual equip, però “sense presses”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.