La Coordinadora de Bisbes a Terra Santa comparteix les inquietuds dels refugiats a Jordània

La trobada dels Bisbes de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa han començat la jornada de treball a Jordània viatjant fins el centre Nostra Sra. de la Pau, del Patriarcat Llatí de Jerusalem per conèixer la situació dels refugiats a Jordània.

El centre “Ntra. Sra. de la Pau”, situat a prop d’Amman, té com a objectiu en els darrers anys donar suport i acollida als cristians de Terra Santa, i donar suport també a accions que permetin l’harmonia entre àrabs i cristians. També es dedica a servir a les persones amb discapacitat i ofereix serveis d’educació i assessorament per a la persones amb retard mental, fisioteràpia i teràpia ocupacional per a persones amb discapacitat física, en casos lleus i per als casos greus i l’autisme.

Al Centre s’ha pogut conèixer de primera mà la tasca de Càritas a Amman, que va iniciar el seu funcionament l’any 1967 i que té una gran activitat. Molt a prop de les necessitats dels refugiats, centralitza el suport que des del Patriarcat s’ofereix als cristians de Terra Santa que estan desplaçats. Els bisbes, entre ells, el representant de la CEE, Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell, han estat informats de la situació dramàtica per aquests refugiats i també les dificultats en què es troben en l’acolliment a Jordània, després que s’hagin vist forçats a abandonar les seves llars com a resultat del conflicte bèl·lic actual a Síria i Iraq. La ONU situa el nombre total de refugiats a Jordània actualment en més de un milió de persones, la majoria dels quals són sirians.

També han mantingut trobades de treball amb altres grups que estan més a prop dels refugiats: les Germanes Franciscanes, Missatges de la Pau, Germanes Dominiques del hospital Italià a Amman, Missió Pontifícia…

A les 12:30 s’ha celebrat una missa amb els refugiats a l’església del Bon Pastor d’Amman, presidida pel bisbe Maroun Laham, Vicari Patriarcal per Jordània del Patriarcat Llatí de Jerusalem, i concelebrada pels bisbes de la Coordinadora. Després els bisbes han dinat amb els refugiats en un signe de comunió i solidaritat.

Mons. Vives ha explicat al migdia, a la Cadena COPE, que en el centre de Càritas ha pogut copsar la tasca que fa Càritas en rebre els refugiats, sobretot els cristians que vénen de Síria i d’ Irak, en fer-los un reconeixement mèdic i donar-los suport psicològic i moral: “en el dinar que hem compartit hem pogut notar la tristor, perquè tots porten molts mesos aquí i molts no volen tornar per por de les represàlies i la persecució; ells creuen que hi ha una ideologia que s’està imposant de persecució cap els cristians. Acabo d’estar amb un grup que està fent teràpia d’estres, amb una família sencera i una jove palestina que els acompanya psicològicament, perquè podem imaginar-ho, tothom està molt tocat per la por, per la manca de futur, per no veure possibilitats de sortida. Les dones fan el cor fort, i als homes se’ls veu molt trists per no poder fer res per la seva família”

Text i foto: Bisbat d’Urgell