La Cooperativa Cadí ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi

cadiL’Ajuntament de la Seu d’Urgell felicita a la Cooperativa Cadí per haver obtingut la Creu de Sant Jordi, guardó que acaba d’atorgar la Generalitat de Catalunya a aquesta emblemàtica empresa urgellenca que enguany compleix 100 anys.

El Govern català hi remarca al respecte que “en el centenari de la creació d’una empresa que, des de la Seu d’Urgell, és una de les cooperatives ramaderes més prestigioses de Catalunya i la més antiga de l’Estat del sector lleter. La seva contribució destacada a l’economia pirinenca, singularment a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, ha contribuït amb eficàcia al reequilibri territorial del país”.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya. En l’edició d’enguany el Govern ha distingit amb aquest guardó un total de 27 personalitats i 15 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

A proposta del ple municipal

Recordem que el passat mes de setembre el ple de l’Ajuntament urgellenc va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que li atorgués aquesta important distinció.

El Consistori urgellenc justificava aquesta distinció per aquesta empresa urgellenca “pel seu pes i la seva importància, tant històrica com actual, que representa la Cooperativa per la nostra ciutat i comarca”.

La petició també venia justificada perquè “Cadí és avui una de les principals indústries de la comarca i una peça fonamental del sosteniment i la millora de sector primari a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya”.

La Seu d’Urgell, vocació de ser capital del formatge a Catalunya

Segons va explicar l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, en la presentació de la proposta “la Seu d’Urgell té vocació de convertir-se en la capital del formatge de Catalunya, i la Cooperativa Cadí és per a nosaltres un dels principals arguments”.

També es remarca des l’Ajuntament urgellenc que “tenir situades a la Seu dues marques de qualitat alimentària, com són les dues DOP, permet treballar a fons el discurs de producció alimentària de qualitat, vinculada a una gastronomia de qualitat”.

Empresa pirinenca centenària

L’any 1915, Josep Zulueta i un grup de pagesos clarividents, van fundar la Societat Cooperativa Cadí, esdevenint la primera cooperativa lletera creada a l’estat espanyol.

Actualment Cadí compta amb 120 treballadors i amb 112 socis ramaders aportadors que produeixen una mitjana de 175.000 litres de llet diaris, fet que suposa la producció de 9.000 tones de formatge cada any distribuïdes en 40 referències.

Cadí produeix, des de fa anys, dos productes que compten amb la distinció de Denominació d’Origen Protegida: L’Urgèlia, DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, i la mantega Cadí, DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Text: Ajuntament Seu d’Urgell