Segons les dades recollides per l’Estació de control de l’aire fixa d’Engolasters, els nivells de contaminants primaris d’aquestes zones han disminuït notablement en l’últim any. El director de Medi Ambient del Govern, Marc Rossell, ha manifestat que iniciatives com l’obertura del túnel de la Tàpia a Sant Julià o la reconversió parcial a zona per a vianants de l’avinguda Carlemany han propiciat directament aquest descens de la contaminació de l’aire. Les dues avingudes, que ‘fins ara tenien nivells equivalents a zones de trànsit, se situen ara en nivells d’àmbit urbà’.

L’avinguda Rocafort de Sant Julià de Lòria ha disminuït un 27% el nivell d’immissió de diòxid de nitrogen (NO2), tradicionalment relacionat amb les emissions dels vehicles, i la part per a vianants de l’avinguda Carlemany un 12%, tot i que des del Govern destaquen que l’any que ve aquesta xifra encara podria millorar més perquè les dades d’aquest any encara reflecteixen mesos abans del canvi.

Rossell també ha remarcat que ‘l’aire del Principat és molt bo, i només un 3% de l’any els nivells són dolents o molt dolents’, una xifra que considera molt positiva. El director de Medi Ambient ha explicat que, en cas que el nivell d’ozó troposfèric sigui elevat, el Govern té dos nivells d’avís a la població: el primer, un avís informatiu que només ‘es fa arribar als metges de capçalera perquè ho tinguin present en pacients amb problemes respiratoris’, i un segon nivell, d’alerta, que ‘permetria al Govern actuar amb mesures especials per tal de rebaixar-lo’. Rossell ha explicat que, des de l’any 2006, no s’ha hagut d’alertar a la població amb cap dels dos avisos.

Des del Departament de Medi Ambient consideren que aquesta disminució de la contaminació dels últims anys es deu, en part a la millora de la mobilitat i la creació d’infraestructures com la de Sant Julià, però també de l’augment de la ‘conscienciació de la població en referència al medi ambient’, que es pot veure reflectida en la ‘utilització del transport públic, en no agafar el cotxe quan no és necessari i en compartir el vehicle’.

La visita a l’Estació de control de l’aire fixa d’Engolasters ha tancat els actes de la setmana de Mobilitat Sostenible.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada