La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, ha presidit la presentació a Barcelona de la 22a edició de la Fira del Llibre del Pirineu, que tindrà lloc a Organyà els dies 31 d’agost i 1 i 2 de setembre. L’acte d’ahir va tenir per marc la Biblioteca de Catalunya i també hi van intervenir la directora d’aquesta institució, Eugènia Serra; l’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà; i l’escriptora trempolina Maria Barbal.

Laura Borràs va lloar la tasca de la vila d’Organyà en l’organització de la Fira del Llibre del Pirineu i en va destacar la fidelitat del públic, tal com ella mateixa va constatar -i ho va recordar- quan en va fer lac conferència inaugural l’any 2016, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Eugènia Serra va fer esment de les Homilies d’Organyà com un dels documents més valuosos que custodia la Biblioteca de Catalunya.

De la seva part, Celestí Vilà va destacar el compromís d’Organyà amb la cultura catalana. Finalment, Maria Barbal va evocar l’homilia laica que va pronunciar a la Fira del Llibre del Pirineu l’any 2006.

La Fira del Llibre del Pirineu té els seus orígens, l’any 1997, a Martinet. Des de 2003, Organyà, la vila de les Homilies, acull i fa créixer aquesta fita cultural que és tot un referent de la literatura de muntanya. Els carrers porticats del centre històric de la vila esdevenen espai de trobada d’escriptors, il·lustradors, editors, llibreters i lectors. Els objectius bàsics de la Fira són, d’una banda, contribuir a enfortir i cohesionar el sector del llibre al Pirineu i, de l’altra, ajudar a donar-li el màxim de visibilitat com a literatura amb caràcter propi i, tanmateix, encara no prou coneguda en comparació amb d’altres territoris de parla catalana.

Al llarg del primer cap de setmana de setembre, una vintena d’editorials i llibreries mostraran i posaran a la venda centenars de títols amb el Pirineu com a eix central dels continguts, que abraçaran diversos gèneres, des del llibre de viatge fins a la poesia, incloent-hi narrativa, assaig, història i biografies. A més, prop de 30 autors seran a la Fira per presentar les seves darreres novetats.

Organyà repeteix la Carrerada de Llibres

Un dels punts forts de la Fira serà la Carrerada de llibres, un acte popular que consistirà en una lectura simultània de llibres a peu de la carretera C-14 al pas per Organyà i que tindrà com a “públic captiu” els viatgers que en aquell moment travessin la vila. La idea es va posar en pràctica per primer cop l’any passat i va tenir una bona rebuda.

Un altra de les propostes, aquesta ja habitual, és la lectura de dues homilies contemporànies que l’organització encarrega a personalitats destacades del món de la literatura i el pensament. Enguany, els homiletes seran l’escriptora Llúcia Ramis i el filòsof Pere Lluís Font, en una vetllada, la de dissabte dia 1, que també inclou l’acte de lliurament dels premis literaris Homilies d’Organyà.

Roger Mas, proposat com a Fill Predilecte de Solsona

A la presentació també s’ha destacat que enguany la cloenda, diumenge dia 2 al migdia, serà a càrrec del cantautor solsoní Roger Mas. Precisament, aquest divendres l’Ajuntament de Solsona ha iniciat els tràmits per declarar Mas com a Fill Predilecte de la vila, un honor que fins ara només s’havia concedit, a títol pòstum, a Xavier Jounou, alcalde de la ciutat entre 2007 i 2010.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada