La Confraria de Sant Antoni de la Seu preveu repartir més de 3.000 racions d’escudella

La Confraria de Sant Antoni Abat de La Seu d’Urgell celebrarà aquest dijous, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d’hivern es fan servir uns 800 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella. Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats i culleres per a poder degustar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà dimecres, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Jordi Vilarrubla Bullich. Serà, el ‘banderer sortint’, Ramon Aril Rogé, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Albert Soldevila Travé. Tot seguit, al Cafè Orient de La Seu es repartirà la tradicional coca amb vi.

Festivitat de Sant Antoni

Dijous, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia, la Missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de La Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’, així com la popular ‘Pujada al Pal’ que consisteix en que els participants arribin fins a dalt de tot del pal on hi ha sis galls, cadascun dins d’una gàbia, i qui aconsegueix arribar fins al cap de munt obté com a premi el gall en qüestió.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni reparteixen a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

En aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde de La Seu, Albert Batalla, ha manifestat que “Sant Antoni ens aplega una vegada al voltant de les calderes per gaudir d’una de les festivitats més tradicionals i entranyables de la nostra ciutat”. L’alcalde urgellenc subratlla també que “aquest és un acte generós dels pagesos, ramaders, carnissers i cansaladers de casa nostra que, agrupats a la Confraria de Sant Antoni Abat, no escatimen ni temps ni ingredients per fer participar a tota la ciutat de la seva festivitat”.

 

TOTES LES NOTÍCIES