La Confraria de Sant Antoni de la Seu repartirà més de 3.000 racions d’escudella

La Confraria de Sant Antoni Abat de La Seu d’Urgell celebrarà el pròxim dimarts, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada, elaborada per Josep Vilarrubla, on es fan servir uns 800 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella. Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats i culleres per a poder degustar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà dilluns, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Ramon Aril Rogé. Serà, el ‘banderer sortint’, Jordi Picart Planes, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Gerard Travé Albiñà. Tot seguit, al Cafè Orient de La Seu es repartirà la tradicional coca amb vi.

Festivitat de Sant Antoni

Dimarts, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia, la Missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de La Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’, així com la popular ‘Pujada al Pal’ que consisteix en que els participants arribin fins a dalt de tot del pal on hi ha sis galls, cadascun dins d’una gàbia, i qui aconsegueix arribar fins al cap de munt obté com a premi el gall en qüestió.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni reparteixen a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

En aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde de La Seu, Albert Batalla, ha manifestat que “en un món que gira massa ràpid, és bo no perdre mai de vista els fonaments de la nostra societat, la urgellenca, que és eminentment rural”. L’alcalde urgellenc subratlla també que “cal apostar per la qualitat alimentària, que pot ajudar-nos a encarar el futur amb l’esperança que per molt ràpid que giri el món, nosaltres caminem com a ciutat i com a territori en la bona direcció”.

(Foto. Ajuntament de la Seu d’Urgell)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *