El ball de la sardana vol ser patrimoni immaterial de la UNESCO. Aquest és un dels objectius de la 31a edició de l’Aplec de la Sardana que se celebra el cap de setmana a Encamp. Des de l’organització fa temps que es treballa conjuntament amb colles catalanes i de la Catalunya Nord per coordinar una candidatura i enguany s’ha fet un pas molt important en aquesta direcció en convidar Lluís Garcia, president de l’Institut del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO.

“L’hem convidat perquè fa temps que col·laborem amb agrupacions tant catalanes com franceses per aconseguir la candidatura i volíem que comprovés de primera mà la salut de la sardana en aquest Aplec”, ha explicat Nicole Arajol, presidenta de l’agrupació sardanista la Grandalla d’Encamp. És important que Garcia visqui en primera persona l’ambient perquè una de les primeres fases per preparar una candidatura davant la UNESCO és fer un estudi i un posterior informe de la situació de la sardana a Andorra —i als altres territoris que entrin en la candidatura—, quina antiguitat té, la vitalitat que demostra, com es transmet i quines mesures de salvaguarda s’estan prenent.

“En un futur cada comunitat sardanista haurà de demanar al seu Govern que presenti la candidatura, però la fase en què estem és la més important, perquè és en la qual hem de demostrar l’arrelament popular de la sardana”, ha recordat Garcia. Un cop es tingui aquest informe, seran els governs qui han de presentar la candidatura, i encara s’està negociant si se’n farà una d’individual o una de conjunta.

“És segur que es farà una candidatura, però encara no se sap si serà amb un dels estats, amb dos o amb els tres”, admet el president de l’Institut del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO. També afirma, però, que la que surti acabarà sent inscrita en la llista representativa del patrimoni immaterial de la UNESCO, “perquè compleix tots els requisits, però el que cal saber és quan, aquest és el misteri”.

La seva salut s’ha demostrat un any més en el concurs de colles sardanistes. Enguany han estat 14 colles les que han participat i segons Arajol, “cada any ve més gent i tenim més representació del jovent”. Aquest ha estat el concurs més internacional, perquè ha comptat amb la colla andorrana, una de la Catalunya Nord i com a mínim una de cadascuna de les províncies catalanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada