La comunitat de fallaires signa “una declaració de bones intencions”

Els representants de les comunitats fallaires dels Pirineus s’han reunit, aquest dijous al migdia al Comú d’Andorra la Vella, amb motiu de la celebració de la inscripció de “Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus” dins el llistat representatiu del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, de la UNESCO. Durant l’acte, que ha comptat amb la presència de representants de totes les zones del Pirineu català, francès, aranès i aragonès, s’ha signat una declaració d’intencions que permetrà, tal com ha assegurat la vicepresidenta de l’Associació de Municipis Fallaires, Sofia Isus, “salvaguardar el valor d’un patrimoni que viu dels sentiments i les emocions i que es pot malmetre molt fàcilment”.

En aquest sentit, Isus també ha recalcat que aquesta “declaració de bones intencions” ha de suposar un primer pas cap a la constitució d’un organisme internacional que permeti gestionar de forma conjunta la salvaguarda i la difusió de les falles. “A partir del dia 9 començarem a treballar en aquest sentit”, ha detallat.

En relació a la creació d’aquest únic representant, Isus també ha recalcat que “d’aquí a sis anys, quan la UNESCO ens torni a demanar informes sobre aquest patrimoni, aquest organisme haurà de ser l’interlocutor”. Quant a la tasca a realitzar, la vicepresidenta de l’Associació de Municipis Fallaires ha recalcat que “amb aquestes accions ens comprometem a no perdre l’essència de les falles i que no es banalitzi el seu significat”.

Per la seva banda, el president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella i fallaire major, Santi Sánchez, ha celebrat que “amb aquest acord s’estableixen una sèrie de mesures que permetran preservar els fonaments de la candidatura” i ha afegit que “volem mantenir l’essència i evitar qualsevol risc de pèrdua d’aquest valor”.

Quant al paper que ha desenvolupat Andorra la Vella dins la candidatura, el cònsol major de la capital, Jordi Minguillón, ha destacat que “estic molt feliç, ja que hem treballat molt intensament durant els darrers tres anys” i ha afegit que “és un primer pas que ens serveix per demostrar que tots junts podem fer moltes coses per posicionar el Pirineu al món”.

Finalment, el secretari de la Comissió Nacional Andorrana de la Unesco, Jean-Michel Armengol, ha assegurat estar “molt orgullós” perquè tal com ha indicat, aquests reconeixements sempre són importants, però quan es tracta d’un país de petites dimensions encara ho són més. D’aquesta manera, Armengol ha recordat que des del primer moment que es va engegar la candidatura “hi ha hagut una gran implicació de tots els pobles representats” i ha afegit que gràcies als 63 representants “tenim una base molt solida que ens permet anar més endavant i pensar en la difusió, divulgació, protecció, i salvaguardar del patrimoni”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES