La compareixença d’Higini Cierco, representant dels antics màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA) davant la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera ha despertat “preocupació” entre els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS). Així ho ha explicat el parlamentari Pere López després de la reunió, durant la qual la “contundència” amb la qual s’ha expressat l’empresari ha provocat que “se’ns generin dubtes” sobre si institucions o estaments polítics del país tenien constància que es podia produir la nota del FinCEN que va acabar provocant la intervenció de l’entitat financera.
La importància de la compareixença ha quedat patent amb l’expectació aixecada i el nombre de consellers generals que hi ha volgut assistir. Per part del PS, han estat els seus tres parlamentaris, Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís, els qui han participat en la trobada. I la sensació a la sortida era similar: d’inquietud, com ha apuntat davant els mitjans el president del grup parlamentari mixt. “Marxem, en alguns termes, amb una certa preocupació pel que el senyor Cierco ha explicat”, ha afirmat. Una situació que farà necessari, segons López, “que el Govern comparegui en el futur perquè aquestes informacions que ens han donat es puguin aclarir”.

I és que, ha remarcat el conseller general del PS, de les explicacions de Cierco “se’ns generen dubtes que des d’estaments polítics o públics del país no es conegués la possibilitat de la nota del FinCEN amb antelació”. López ha posat en relleu que les intervencions de l’empresari “han estat clares” i que, malgrat que “tothom tindrà el dret a poder-se explicar” la “contundència” emprada per l’antic màxim accionista de BPA ha provocat que “l’ombra de dubte que aquest fet es pogués conèixer abans per part d’institucions públiques i/o l’entorn polític hagi planat de forma bastant general”.

El parlamentari socialdemòcrata ha avisat que, en cas que en un futur Cierco pugui demostrar aquest extrem, “això contradiria la que ha estat la teoria del Govern des del primer moment”. Tot i que durant la compareixença l’empresari també ha explicat les suposades coaccions que hauria rebut de les autoritats espanyoles per aixecar el secret bancari sobre els comptes de la família Pujol, per a López “el que ens preocupa són les actuacions que puguin haver fet les institucions abans, durant i després de la nota del FinCEN i, particularment, l’afirmació contundent per la seva part que algunes institucions i alguns estaments polítics estaven al corrent amb anterioritat”.

Text: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada