La Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic fa seguiment de l’Estratègia energètica nacional

Reunió de la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic
Reunió de la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic. Foto: SFG

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, va presidir ahir la cinquena reunió de la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic (CNECC). La trobada, que es va realitzar telemàticament, va servir per exposar les accions implementades des de l’aprovació de l’Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic, i alguns dels indicadors de seguiment d’aquest full de ruta per assolir la neutralitat en carboni de cara al 2050.

D’entre els indicadors que han de permetre fer el seguiment de cada un dels cinc programes de l’Estratègia, es va destacar la producció elèctrica nacional que, tenint en compte els projectes energètics engegats o previstos actualment, obtindrà un valor del 26% de la demanda; i també l’increment d’abonaments mensuals del transport públic nacional d’ençà que es va aprovar la nova tarifa mensual de 30 euros el passat setembre del 2021.

Així mateix, en relació amb el programa relatiu al mercat nacional de crèdits carboni i altres eines fiscals, es va remarcar l’aprovació del marc normatiu que regula aquest mercat nacional i la implementació de la taxa verda per alimentar el fons verd, destacant-hi l’increment del 60% del pressupost destinat al programa de rehabilitació el parc immobiliari nacional, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables (Renova) entre els anys 2020 i 2022.

Finalment, es va concloure la reunió amb un resum dels acords i avenços definits a la darrera conferència de les parts del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP26. En aquesta conferència es va aprovar el pacte de Glasgow, d’acord amb el qual cal incloure la participació del jovent en la presa de decisions en matèria d’acció climàtica així com la seva presència en les delegacions nacionals, i es demana a les parts que incrementin el seu grau d’ambició de cara al 2030 per assolir el compromís de la neutralitat en carboni el 2050.

En aquest sentit, entre els membres de la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic es compta amb representants del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra, i els joves van ser presents en les darreres trobades de preparació de la conferència de les parts a Milà el setembre del 2021. Així mateix, Andorra enguany ha de presentar l’actualització de les seves contribucions determinades a escala nacional.

TOTES LES NOTÍCIES