La Comissió Europea vol un intercanvi d’informació ‘tan exigent’ com el dels Estats Units

La Comissió Europea (CE) vol aconseguir el sistema d’intercanvi automàtic d’informació bancària ‘més integral’ del món o almenys igual d’exigent que el dels Estats Units, i per aquest motiu ha proposat aquest dimecres ampliar l’abast a la Unió Europea, tal com recull l’Agència EFE.

L’executiu comunitari ha posat sobre la taula dels estats membres la revisió d’una directiva europea per poder incloure en la cobertura de l’intercanvi automàtic d’informació també els dividends, els guanys de capital, totes les altres formes d’ingressos financers i els balanços dels comptes bancaris.

Aquesta proposta s’emmarca en el mandat que la CE va rebre dels vint-i-set en la darrera cimera europea, quan van demanar la modificació de la directiva sobre cooperació administrativa per a que l’intercanvi automàtic d’informació abasti totes les classes de rendes.

El comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Semeta, ha manifestat que la modificació de la directiva, juntament amb altra legislació clau en aquesta camp que ja existeix i que es vol reforçar, proporcionarà a la UE ‘el sistema d’intercanvi automàtic més integral del món’. A més, ha afegit que de cara a la cimera del G8 que se celebrarà la propera setmana a Irlanda del Nord, aquest pas posa a la UE en una posició més forta per defensar que l’intercanvi automàtic es converteixi en l’estàndard global i per enviar a altres països la senyal que s’espera que segueixin l’exemple comunitari.

L’actual directiva sobre cooperació administrativa, en vigor des del gener, cobreix l’intercanvi automàtic d’informació ‘disponible’ de cinc categories d’ingressos: rendiments del treball, honoraris de directius, productes d’assegurances de vida, pensions i propietat de béns immobles i rendiments immobiliaris, a partir de l’1 de gener del 2015. Aquesta directiva preveia una revisió al 2017 per ampliar les categories cobertes, però la CE ha decidit aquest dimecres accelerar aquest procés i ampliar l’abast perquè també les noves classes d’ingressos ja estiguin subjectes a l’intercanvi automàtic al 2015.

A més, a diferència de les cinc categories ja establertes, que només són objecte d’intercanvi si la informació està ‘disponible’, les dades sobre el nou ventall de rendes hauran de ser ‘obligatòriament’ proporcionades a la resta d’estats membres.

La CE considera que si amplia la cobertura de la directiva i s’aplica juntament amb la legislació de fiscalitat als rendiments de l’estalvi del 2008 (encara bloquejada al Consell), la UE tindrà uns instruments igual de poderosos que els Estats Units amb la FATCA.

Luxemburg i Àustria no volen desbloquejar la directiva fins que no sàpiguen el resultat de les negociacions amb Suïssa, Andorra, Mònaco, San Marino i Liechtenstein sobre esmenes a convenis firmats el 2004 sobre fiscalitat de l’estalvi, perquè temen quedar-se en desavantatge. Els líders van acordar en la darrera cimera adoptar aquesta legislació revisada abans de final d’any.

TOTES LES NOTÍCIES