bartumeu-riosLa Comissió Legislativa de Finances ha tancat, aquest dilluns, el debat de les esmenes al projecte de llei del pressupost. Finalment, s’ha aprovat l’esmena presentada pel grup parlamentari mixt per eliminar la partida d’un milió d’euros a una infraestructura turística sense determinar, ja que Demòcrates per Andorra hi ha votat a favor. També s’ha aprovat l’esmena presentada pel grup de DA per fixar un tipus d’Impost General Indirecte reduït a l’1% per a les estacions d’esquí.

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, ha explicat que la votació de l’esmena per eliminar la partida del milió d’euros per a una infraestructura turística ha estat aprovada. Aquesta s’ha hagut de votar dues vegades, perquè en la primera els consellers de DA s’han abstingut i el Partit Socialdemòcrata ha votat en contra perquè defensa invertir aquesta quantitat en una futura estació d’autobusos nacional que veuen ‘extremadament necessària’. Com que hi ha hagut empat, en la segona votació DA ha votat a favor de l’esmena i, per tant, s’elimina la partida del pressupost. En aquest sentit, Bartumeu s’ha manifestat ‘satisfet perquè entenc que es restableix el mínim de respecte per al Consell General. No es poden fer disposicions com aquestes en blanc’.

El president suplent de DA, Daniel Armengol, ha explicat que ‘ja ens vam comprometre a aprovar un crèdit extraordinari per aquest tema i per això primer ens hem abstingut, però la nostra abstenció feia que no prosperés l’esmena del grup mixt i per tant a la segona votació hem decidit votar-hi a favor’.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, s’ha mostrat sorprès per l’aprovació d’aquesta esmena i ha qualificat el procés de ‘surrealista’. Segons Rios, que el grup parlamentari demòcrata hagi donat suport a l’esmena de DA ‘demostra una vegada més que el ministre no té el suport a la comissió corresponent del seu grup parlamentari tot i que ha fet esforços per intentar convèncer-los’.

L’altre punt més conflictiu de la reunió ha estat l’esmena presentada per DA per establir un tipus reduït d’IGI per a les estacions d’esquí a l’1%. Bartumeu ha explicat que ‘es veu que el PS havia presentat una proposta de transacció a DA per canviar el percentatge i incloure el transport de passatgers’. I ha afegit que al grup mixt no se li havia comunicat aquesta proposta, sinó que ‘me n’he assabentat allà i per un redactat que m’ha tramès la consellera Meritxell Mateu, que no és qui ha presentat la proposta’.

Aquesta, però, no ha estat acceptada tampoc pels demòcrates i s’ha votat l’esmena tal com estava, amb els quatre vots de DA a favor, un en contra del grup mixt i l’abstenció del grup socialdemòcrata. Armengol ha explicat que no s’han posat d’acord en la transacció perquè els socialdemòcrates ‘van començar demanant que s’equiparés el transport públic amb l’IGI de les estacions i hi vam accedir’, però ‘ara ja demanaven crear un tipus nou i posar-hi d’altres sectors i creiem que a través de la llei del pressupost no és la manera més adient de modificar els tipus d’altres impostos’.

D’altra banda, en la reunió de la comissió d’aquest dilluns també s’ha aprovat l’esmena presentada pel grup demòcrata per reduir la partida destinada a la reactivació econòmica amb l’ajuda al sector de l’automòbil en 300.000 euros. DA ha manifestat que no calia una quantitat tan important, i per això hi ha votat a favor, mentre que PS i grup mixt hi han votat en contra.

Una altra qüestió que ha quedat desestimada en el treball de les esmenes del pressupost és la proposta dels socialdemòcrates d’eliminar la restricció a una sola legislatura de la reserva de plaça dels funcionaris elegits com a càrrecs polítics. Tant PS com grup mixt van votar a favor de l’esmena presentada pel PS perquè es pugui mantenir la reserva de plaça més d’una legislatura, però els demòcrates hi van votar en contra.

Després del treball en comissió, el projecte de llei del pressupost es votarà al Consell General el proper 23 de gener. Bartumeu ha recordat que tot i que ‘hem fet la nostra feina presentant les esmenes a l’articulat’, no poden votar a favor del text ‘perquè en la seva globalitat entenem que no és un bon pressupost per a Andorra’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada