La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, han presentat aquest dijous al matí el programa de la 36a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra (UEA). Sota el títol “Innovar per a un món sostenible”, l’edició d’enguany i la de l’any que ve giraran al voltant de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’estat i de govern que acollirà el Principat el 2020 i que porta per lema “Innovació per al desenvolupament sostenible – Objectiu 2030”. Sota aquestes dues temàtiques coincidents, l’UEA permetrà generar un espai de reflexió sobre aquesta temàtica. Tal com han destacat Vilarrubla i Ubach, les diferents conferències serviran per fer-se una idea global dels reptes que planteja l’agenda 2030 així com també per preparar les trobades que es celebraran al llarg de la cimera.

La UEA es celebrarà del 2 al 5 de setembre al Centre de Congressos del Comú d’Andorra la Vella i les sessions començaran a les 18 hores i acabaran a les 21 hores. Com ja és habitual, les conferències són obertes a tothom, gratuïtes i amb servei d’interpretació simultània. L’edició d’enguany serà inaugurada pel cap de Govern, Xavier Espot, i la clourà la ministra Vilarrubla, després de les conclusions d’aquesta setmana de reflexió.

El programa compta amb la participació d’experts que des de diferents disciplines desgranaran alguns dels aspectes que es tractaran duran la cimera i començarà amb la definició de l’acció d’innovar tant en el camp científic i tecnològic com en l’àmbit social. La doctora Elena Castro Martínez, investigadora de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (Ingenio) especialitzada en l’estudi de la ciència i el seu entorn socioeconòmic, descriurà el context en què sorgeix la innovació, els actors que la promouen i els seus efectes socioeconòmics.

Després de desplegar la potencialitat de la innovació, la proposta del programa de l’UEA proposa explorar l’avenç dels objectius de desenvolupament sostenible que s’han de fixar a escala mundial. Tres anys després de l’adopció de l’Agenda 2030, el doctor George Gray Molina, antropòleg, economista i consultor independent de l’ONU a l’Amèrica Llatina, presentarà un estat de la qüestió. Analitzarà la necessitat de redefinir els models de desenvolupament tradicionals i de generar instruments que permetin canviar les condicions de vida dels actors més vulnerables.

En el segon dia del programa, el 3 de setembre, la doctora Sylvie Faucheux, economista, professora i directora d’IFG Executive Education, reflexionarà sobre la transició energètica: el pas entre dos sistemes per assegurar la sostenibilitat del nostre món. Revisarà les oportunitats ecològiques, la cursa econòmica per les múltiples innovacions (tecnològiques, de serveis, organitzacionals, etc.), així com els efectes sobre el món del treball.

Tot seguit, s’analitzarà com es pot passar d’un model de producció i de consum lineal que es basa en el principi obsolet de l’abundància dels recursos naturals cap a un nou funcionament adaptat als reptes actuals. Ho posarà sobre la taula el doctor Christophe Debien, enginyer cartògraf, director general de l’Institut Nacional de l’Economia Circular a París i copresident de l’Organització pel clima i l’economia circular a Brussel·les.

El tercer dia se centrarà l’atenció en el vessant més social de la temàtica i s’explorarà la qüestió de l’educació en valors per a la ciutadania global. Es podrà veure com la presa de consciència d’estar connectats globalment va configurant una nova ètica: la llavor d’una ciutadania a gran escala. La conferència anirà a càrrec del doctor Carlos Alberto Torres, sociòleg polític de l’educació i president de la Càtedra Unesco en Aprenentatge Global i Educació per a la Ciutadania Global.

Per complementar aquesta visió, el doctor José Machado, economista i sociòleg, investigador coordinador de l’Institut de Ciències Socials de la Universitat de Lisboa, explicarà com els joves utilitzen la creativitat per explorar nous camins davant la incertesa del futur. Es preguntarà també com l’escola pot ajudar a construir un món més sostenible.

Finalment, el darrer dia, s’animarà a tots els participants a conèixer altres camps de la innovació social. El doctor Pablo Pascale, psicosociòleg i responsable del Projecte d’innovació ciutadana de la Secretaria General Iberoamericana, parlarà d’un dels marcs més nous i actius d’aquest àmbit: els laboratoris iberoamericans d’innovació social (LABIC). D’aquesta manera, es constatarà com aquestes dinàmiques ciutadanes creen nous vincles internacionals, apel·len a la renovació de les institucions i configuren una agenda alternativa de desenvolupament.

Aquestes sinergies col·laboratives es retroben també en altres àmbits. Per això, la doctora Isabelle Berrebi-Hoffmann, sociòloga i investigadora al Centre Nacional de Recerca científica (CNRS), abordarà els nous models de treball i de fabricació creats pels makers. Exposarà la manera en què aquestes formes organitzacionals qüestionen els models teòrics ‒econòmics i sociològics‒ de l’empresa, del mercat o de les comunitats, així com les representacions del treball. Totes les conferències estaran moderades, de nou, per Jean-Paul Marthoz, periodista i professor de la Universitat de Lovaina.

La Universitat d’Estiu d’Andorra, a través de la Universitat d’Andorra, s’inclou dins del programa de les activitats de la Xarxa Vives d’Universitats. El curs, de 20 hores, és susceptible de ser reconegut amb crèdits de lliure elecció per les universitats de la Xarxa. Es lliurarà un certificat d’assistència a les persones que participin en el 80% de les xerrades (7 sessions). Com cada any, tot el contingut de la Universitat d’Estiu d’Andorra es podrà consultar, a partir d’avui, a la pàgina web habitual: www.universitatestiu.ad. Les persones interessades a rebre el certificat d’assistència han d’inscriure’s a través de la pàgina web.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada