La Cerdanya compta amb 169 miradors transfronterers del paisatge

observatoris-cerdanyaL’Observatori del Paisatge de Catalunya, ens dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha completat el primer mapa dels punts d’observació de la Cerdanya, tant de la part catalana com francesa. L’elaboració de l’estudi ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Cerdanya, l’Ajuntament de Llívia, el Parc natural regional dels Pirineus catalans i la comunitat de Comuns Pirineus-Cerdanya.
 
El document identifica i caracteritza els 169 punts d’observació del paisatge cerdà amb més qualitat escènica i més valorats per la població. Alguns dels miradors són ben patents i altres passen més desapercebuts, motiu pel qual ha estat imprescindible la col·laboració de la població per identificar-los. Ciutadania, ajuntaments i agents territorials han fet 130 aportacions que han permès detallar entre 4 i 5 miradors a cadascun dels 39 municipis, 17 catalans i 22 francesos. Tècnics de l’Observatori del Paisatge i del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans han completat les aportacions amb visites sobre el terreny.
 
Els punts d’observació, alguns dels quals tenen plafons informatius i altres no, s’han classificat segons la seva ubicació:
 
·        En un cim o en altres punts elevats. Són abundants donada l’orografia de la Cerdanya, ofereixen panoràmiques excepcionals, com ara el cim del Carlit o del Puigmal.
 
·        En un espai quotidià. Situats dins dels pobles, es tracta de places, parcs o balconades en punts elevats. Entre ells, el punt d’observació de la Torre de Das o el de Músser.
 
·        A peu de carretera. Situats en revolts, accessos o zones de parada. Entre ells, els de la Roca d’Alp o de les Costes.
 
·        Proper a un element patrimonial. Històricament, els punts elevats han acollit ermites i construccions defensives per al control del territori. Per exemple, el castell de Porté-Puymorens o l’ermita de Sant Salvador de Predanies.
 
·        Amb un camp de visió de 360 graus. Ofereixen vistes àmplies, perfils llunyans i solen ser els més valorats per la ciutadania. Els de Santa Llocaia-Palau i Sant Grau són dos exemples.
 
A més d’identificar i descriure els punts d’observació a ambdues bandes de la frontera, el document emfasitza el paper que aquests miradors poden tenir en la promoció dels diversos municipis i del seu patrimoni o per a iniciatives didàctiques i de sensibilització ambiental. És per això que ofereix a les administracions i entitats cerdanes una sèrie d’orientacions i propostes:
 
·        Donar a conèixer els punts d’observació del paisatge i promoure’n l’ús.
 
o   Promoure programes educatius que expliquin la presència i l’antiguitat de les fites visuals i les relacionin amb la resta de valors paisatgístics.
o   Actualitzar la xarxa de punts d’observació.
 
·        Facilitar l’accés i millorar la qualitat dels miradors.
 
o   Recuperar antics camins que connectin, fins on sigui possible, amb els punts d’observació.
o   Condicionar els punts quan s’escaigui, tot respectant la qualitat de l’indret i evitant-ne una excessiva artificialització.
 
·        Potenciar la qualitat de les fites visuals i dels fons escènics visibles des d’aquests punts.
 
o   Protegir la visió de determinades vistes, com ara els cims, el riu Segre o les façanes urbanes.
o   Endreçar o eliminar les barreres visuals, com poden ser rètols publicitaris de grans dimensions, construccions efímeres o antenes de comunicacions.
 
El Pla de paisatge transfronterer
 
La realització del mapa dels punts d’observació del paisatge és una de les accions incloses en el Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya, una iniciativa que abasta també els 39 municipis d’aquesta regió natural i que vol ser tant un instrument que aprofundeixi en el seu coneixement com una eina de sensibilització i de gestió d’aquest territori.
 
Una de les altres accions del Pla és el Mapa del paisatge transfronterer, que estarà disponible per consulta a la web en les properes setmanes i que incorporarà els punts d’observació identificats ara.

TOTES LES NOTÍCIES