La celebració de l’escudella de Sant Antoni a la Massana comptarà amb una mostra sobre la Unió Pro-turisme

Al voltant d’unes 800 racions d’escudella s’espera repartir per la festa parroquial de la Massana, que se celebra dijous que ve, 17 de gener, amb tot un seguit d’activitats tradicionals i populars. La celebració començarà amb una missa, que comptarà amb les autoritats comunals i nacionals, a la capella de Sant Antoni de la Grella, a les 11h.

Tot seguit, la diada continuarà a la plaça de les Fontetes. Abans de l’escudella es faran els tradicionals Encants de Sant Antoni, a càrrec de l’actor Xavi Fernández. Els diners que es recapten es lliuren a Càritas.

Pel que fa a l’acte central, la tradicional escudella de Sant Antoni, s’espera, com sempre força assistència.

“És una de les tradicions més participatives de la Massana i esperem de nou un alt nombre de comensals. Enguany farem de nou la celebració a la plaça de les Fontetes que ja s’ha convertit en el punt neuràlgic de la parròquia”, explica el Cònsol major, David Baró.

L’escudella massanenca “és completa i tradicional, tant pel que fa a la recepta com pel que fa als productes del país”, explica el cuiner Christian Zanchetta, que afegeix que “la base de l’escudella és la vedella andorrana, amb la qual també es fa la pilota”. A banda d’això per a la seva elaboració també s’utilitza botifarra negra i blanca, cansalada, pollastre, patata del país, col, llegums, etc.

A banda de les 800 racions, també n’hi haurà un centenar més aptes per a persones que pateixen al·lèrgia a la proteïna de la llet, a les llegums i l’api o intolerància al gluten i la lactosa. Aquesta iniciativa, que es va posar en funcionament fa dos anys en col•laboració amb l’Associació d’al•lèrgics i intolerants alimentaris, permet que tothom pugui participar en la tradicional escudellada.

Les olles començaran a bullir a les cinc de la matinada perquè tot estigui a punt per a la una del migdia. També es repartirà pa, aigua, vi i coca de sucre.

Com sempre, es vendrà el plat tradicional de Sant Antoni, que molts col•leccionen. Durant les últimes edicions el motiu del plat han estat diferents elements del Parc Natural del Comapedrosa i enguany serà un element vegetal: el coscoll.

Una de les novetats destacades d’enguany és la inauguració de l’exposició “1980-2002 Unió Pro-turisme de la parròquia de la Massana”, que fa un homenatge als vint-i-dos anys de dedicació d’aquesta entitat. “Justament abans era la Unió Pro-turisme qui s’encarregava de l’escudella igual que amb moltes altres festes tradicionals, i entenem que calia fer aquest reconeixement”, explica David Baró.

La festa parroquial es tancarà amb un muntatge que combinarà la música i la narració. L’actor Xavi Fernández llegirà una adaptació de les quatre narracions presentades al premi literari Històries de la Massana, organitzat per la Biblioteca Comunal. La música anirà a càrrec del pianista Jordi Barceló. L’espectacle serà a les 21 h, al teatre de les Fontetes.

TOTES LES NOTÍCIES