La CEA lamenta que només les rendes més elevades tributaran amb l’IRPF i aposta per abaixar el llindar

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha lliurat al Govern i als grups parlamentaris un document de cinc fulls en els quals detallen les seves propostes de modificació a l’actual text de l’IRPF a tràmit parlamentari. Segons aquest documen les modificacions ‘responen al criteri de simplicitat i eficiència administrativa’. Consideren que la Llei de l’IRPF ‘s’ha dissenyat des d’un prisma teòric i allunyat de la realitat empresarial’ i amb la proposta aporten ‘un punt de vista pràctic i realista’.

La CEA considera que l’actual text de l’IRPF ‘produirà situacions complexes i injustes castigant al contribuent, a les empreses i als propis organismes gestors de l’impost’.

Així, la patronal demana que s’elimini l’impost sobre rendiments arrendataris, de competència comunal, ja que el considera ‘obsolet i injust’ des del moment que ja hi ha l’impost de societats i, a partir del 2015, l’IRPF.

‘Les rendes’ afirmen en el document ‘obtingudes tant per persones físiques com per persones jurídiques objecte de rendiments arrendataris estan subjectes o bé a l’IRPF o bé a l’Impost de societats i tributen sobre una base imposable en funció del benefici’.

D’altra banda, la CEA proposa que s’integri a l’IRPF l’Impost de plusvàlues patrimonials immobiliàries. Ho argumenten des de la simplicitat administrativa i per la desigualtat en la pressió fiscal segons el termini en què es produeixi la venda.

Una de les qüestions sobre la que fan especial èmfasi és quan consideren que el nou impost ‘afecta a un segment de la població molt reduït’ i ‘minva la competitivitat de les empreses’. Així, el document afirma que ‘no es compleix el principi de generalitat’ i consideren ‘inadequat’ posar un mínim exempt, situat en els 24.000 euros, perquè exclou un elevat percentatge de la població activa d’Andorra i a més no estableix una tarifa progressiva.

Tot plegat els porta a afirmar que ‘una minoria de la població que aglutina les rendes més elevades’ contribuirà a recaptar els deu milions que preveu el Govern mitjançant l’IRPF. Així doncs, la CEA considera que ‘una persona amb 24.000 euros anuals disposa de capacitat contributiva’ i que ‘entre el 0% i el 10% hi ha possibilitat d’establir tarifa progressiva.

Pel que fa a la minva de la competitivitat ho justifiquen dient que aquelles empreses que contracten professionals qualificats acaben assumint el cost final de l’impost que li correspon al treballador pel sou que cobra.

També demanen modificar el sistema de pagament que consideren ‘poc clarificador’ perquè parteix d’una previsió del sou anual enfront d’un sistema de retribució variable, cosa que obligarà les empreses a anar ajustant el coeficient de forma mensual.

Segons la CEA això pot portar a una ineficiència administrativa, una saturació de la CASS, majors costos per a l’empresa i un augment de l’economia submergida per la complexitat del sistema.

La patronal també demana que les indemnitzacions per acomiadament quedin exemptes de la tributació i que els residents no lucratius, si són residents fiscals a Andorra, no tributin per les rendes obtingudes fora de territori andorrà.

1 comentari

  1. Aquests es queixen dels impostos i ara volen fer pagar a tothom. No hi ha qui els entengu. O sí, volen que paguin els treballadors, les rendes assalariades són les que mantenen tots els Estats.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES