El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, ha explicat aquest dijous durant la presentació de la memòria de la confederació que ja es comencen a veure alguns fruits de l’obertura econòmica. Altimir ha dit però, que ‘s’ha de diferenciar entre els diferents tipus’, i tot i que opina que a nivell de recursos humans ja es van veient canvis, com ara ‘el centenar i escaig de persones que eren a l’atur i que han trobat feina en empreses de nova creació’, la majoria arribaran ‘quan el marc fiscal es tanqui’. En aquest sentit, el president de la CEA ha recalcat ‘la importància de donar seguretat jurídica als inversors’. Segons Altimir, ‘hem de fer entendre al Govern que cal accentuar tota la feina en oferir aquesta seguretat’, perquè ‘quan se sàpiga el marc fiscal que hi haurà a mig termini, quan sabem les regles del joc, la gent interessada en Andorra anirà en creixement’.

La CEA ha presentat aquest dijous la seva memòria del 2013, en un acte al que hi han assistit personalitats de l’àmbit econòmic i polític del país. El president de la CEA, Xavier Altimir, ha aprofitat per destacar la feina que s’ha fet durant aquest any i posar de relleu les accions que es volen dur a terme el 2014. A més, l’ambaixador de la CEA, Douglas Pate, ha ofert una xerrada en què ha parlat d’Andorra vista des del seu punt de vista, d’un estranger resident al país des de fa més de deu anys i que confia en l’obertura econòmica.

Del 2013, Altimir ha destacat la feina que ha fet la CEA en comunicació a l’estranger. Per al 2014, s’han marcat com a objectius continuar agrupant més gent a la confederació, a més de continuar divulgant els canvis del país i afavorint sinergies entre empreses andorranes i estrangeres.

Per aconseguir que els inversors estrangers vinguin al país, però, Altimir ha recordat la importància d’oferir-los una seguretat jurídica. Ha indicat que quan hi hagi el marc fiscal tancat, quan es consolidi i s’obtinguin els convenis de no doble imposició i es doni seguretat jurídica, ‘que encara no ho donem’ serà quan vinguin les empreses de fora. A més, ha indicat que ‘intentem fer entendre al Govern que cal accentuar la seguretat jurídica i transmetre als que volen venir que el marc fiscal està tancat i que els barems no es tocaran en uns anys’.

Pel que fa a les previsions per al proper any, Altimir s’ha mostrat optimista en el sentit que ‘sembla que la caiguda s’ha aturat’, i que hi ha indicadors d’un canvi de tendència positiu. Tot i així, ha dit que ‘estic convençut que la recuperació serà molt lenta’, i que serà el 2015 un començarà a haver-hi dades positives.

L’ambaixador internacional de la CEA, Douglas Pate, ha ofert una xerrada en el marc de la presentació de la memòria, i ha parlat de la seva visió del país. Ha indicat que confia en l’obertura econòmica, però que aquesta es podrà veure en uns cinc o deu anys, que anirà lligat a la implementació de la llengua anglesa entre les noves generacions. Segons Pate, el que cal és detectar els recursos del país, com les persones i aprofitar-los.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada