La CEA demana al Govern que acceleri les reformes fiscals i la signatura dels CDI

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, ha demanat, durant la presentació de la memòria del 2012 de l’entitat, que el Govern faci un ‘canvi de ritme’ i que acceleri tot el procés d’acabament del marc fiscal i les negociacions per signar convenis per evitar la doble imposició. Altimir ha assegurat que el fet que molt properament se signi el CDI amb França ‘és una molt bona notícia per a l’empresariat andorrà’ ja que serà el primer conveni que permetrà que les empreses ‘puguin fer entrar una glopada d’aire fresc a les seves comptabilitats’. De fet, Altimir ha reconegut que el 2012 ha estat un any molt dur i que el 2013 encara es pot endurir més, tot i que espera que els esforços que s’estan fent a nivell de campanyes turístiques permetin veure ‘algun petit brot verd’ aquest estiu.

La presentació de la memòria de la CEA de l’any 2012 ha servit un cop més d’escenari per reclamar al Govern mesures per ajudar les empreses a superar la crisi econòmica. El president de l’entitat, Xavier Altimir, ha reconegut que s’ha fet molta feina però que encara en queda molta per fer, i per tant ha demanat més velocitat a l’hora de tirar endavant les reformes i negociar els convenis per evitar la doble imposició. Altimir considera que els CDI són l’aspecte més urgent que cal enllestir per tal que les empreses puguin sortir fora a vendre els seus serveis i que puguin fer entrar una glopada d’aire fresc a les seves comptabilitats.

En aquest sentit, ha valorat molt positivament que precisament aquest mateix dimecres s’hagi anunciat que en breu se signarà el conveni amb França, destacant que serà el mateix text que es va rubricar el mes d’abril. Tot i això, Altimir ha reiterat que si per negociar CDI amb altres països cal abans tancar el marc fiscal implantant figures com l’IRPF, ‘no ho demorem més i anem per feina’.

D’altra banda, també ha demanat que el nou marc tributari es coordini amb el marc tributari dels comuns, i que per tant es prevegi una adaptació de la Llei de finances comunals. Altimir també ha demanat un estudi macroeconòmic del país que inclogui les previsions d’ingressos, despeses i endeutament de les administracions, i considera que la situació actual exigeix una ‘actitud valenta’ per garantir la sostenibilitat del sistema de seguretat social.

Durant la seva intervenció, també ha mencionat la necessitat de disposar d’uns majors nivells de qualificació, de reorganitzar el Servei d’Ocupació i el sistema de quotes, i mesures per millorar la competitivitat del país.

Pel que fa a les previsions de recuperació econòmica, Altimir ha reconegut que el 2013 encara pot ser un any dur, ja que es depèn massa d’Espanya i aquest país no sortirà tan aviat de la crisi com pronostiquen alguns experts. Per tant, ha reclamat mesures per deixar de dependre tant del turisme de proximitat, ja que ‘hi ha moltes empreses en situació crítica, que estan hipotecant les seves reserves d’èpoques de bonança, i que estan fent molts esforços per mantenir les plantilles’.

Malgrat tot, Altimir ha volgut ser optimista i s’ha mostrat convençut que els esforços que està fent el Govern en relació a la promoció turística donaran aviat els seus fruits, i ha augurat ‘petits brots verds’ a nivell turístic per aquest estiu. A més, també s’ha mostrat esperançat pels resultats que pot donar l’obertura econòmica, destacant que ja hi ha unes 160 empreses que han fet efectiva la seva instal·lació al país.

TOTES LES NOTÍCIES