La CEA demana al Govern continuar treballant per ampliar la xarxa de convenis de doble imposició

La Confederació Empresarial Andorrana considera que cal ampliar la xarxa de convenis per evitar la doble imposició per continuar reforçant la competitivitat de l’economia andorrana.
Així ho ha traslladat el president de la patronal, Gerard Cadena, a la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en la que ha estat la primera trobada entre la CEA i la cap de la diplomàcia des de la presa de possessió del nou Govern a finals de la primavera passada.

Cadena, que ha acudit a la reunió acompanyat del director gerent de la CEA, Iago Andreu, ha traslladat a Ubach la demanda de la junta directiva de la patronal, que ahir dimecres va celebrar el seva reunió mensual, perquè el Govern continuï treballant per remoure les traves amb què es troben les empreses del país en el seu procés d’internacionalització.
Actualment, Andorra disposa de vuit convenis de doble imposició en vigor amb França, Espanya, Portugal, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, els Emirats Àrabs i Xipre, i -segons ha explicat Ubach a Cadena aquest matí- s’han iniciat les converses amb Bèlgica i els Països Baixos.

Des de la CEA s’ha insistit en la necessitat de continuar treballant en aquesta direcció i s’han suggerit els convenis amb Itàlia i Alemanya com a possibles prioritats de cara al futur immediat.
Segons Cadena, la manca de convenis de doble imposició amb determinats països continua suposant un fre a l’economia andorrana, ja que impedeix que diverses empreses instal·lades al país puguin exportar serveis de forma competitiva.

En la mateixa línia, el president de la patronal també ha demanat a la ministra d’Afers Exteriors que es facin les gestions oportunes prop de les autoritats espanyoles perquè l’anomenat ‘exit tax’ o impost de sortida no s’apliqui a aquelles persones que decideixen canviar la seva residència permanent d’Espanya a Andorra.

Des de la CEA es considera que l’aplicació d’aquesta figura a les persones que voldrien traslladar-se a Andorra resta competitivitat al marc fiscal andorrà i a la xarxa de convenis de doble imposició, a la vegada que suposa un tracte discriminatori per a Andorra respecte d’altres països europeus amb sistemes fiscals d’intensitat moderada.

Així mateix, el president de la CEA ha demanat a Ubach de desplegar un pla de diplomàcia econòmica comptant amb la participació i la implicació de la patronal, així com de la resta d’agents econòmics del país.

Precisament, la relació entre la diplomàcia institucional i política i la promoció econòmica centrarà la col·laboració entre el Govern i la CEA en el marc de la celebració de la Cimera Iberoamericana 2020 i la Trobada Empresarial Iberoamericana que se celebrarà durant aquelles mateixes dates a Andorra la Vella.

Cadena -que des del passat dia 17 és també president pro témpore del Consejo de Empresarios Iberoamericanos (CEIB) s’incorporarà en breu com a patró de la Fundació encarregada de l’organització de la Cimera, que ha de coordinar-se amb la CEA per a l’organització de la Trobada Empresarial.

En el marc d’aquestes converses, el president de la patronal ha demanat al Govern que els diferents productes i serveis necessaris per a l’organització de tota l’agenda d’esdeveniments dels propers dos anys es contractin amb empreses del país: en primer lloc perquè són aquestes empreses les més ben preparades per oferir un servei de qualitat a Andorra i, en segon lloc, perquè és la manera de garantir que l’esforç financer que suposa organitzar la Cimera Iberoamericana reverteixi en favor del teixit productiu del país.

TOTES LES NOTÍCIES