La Catedral de la Seu torna a acollir el Cant de la Sibil·la

La Catedral de la Seu viurà aquesta Nit de Nadal, per cinquè any consecutiu, el Cant de Sibil·la, un drama litúrgic en cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana que va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010. La interpretació es durà a terme a les 23.30 hores, just abans de la Missa del Gall, presidida per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives.

La soprano Laura de Castellet interpretarà el paper de la Sibil·la, la  profetessa que canta la fi del món, d’acord amb la partitura original que  es conserva en l’Arxiu Capitular d’Urgell, inclosa en l’Ordinari de la Catedral d’Urgell de l’any 1536, reeditat el 1548. La soprano estarà acompanyada per un grup coral i l’organista urgellenc Lluís Obiols.

Diversos personatges, entre els quals la Sibil·la Eritrea, anunciaven un cataclisme terrenal i la vinguda de Crist en el Judici Final. Aïllat de la resta, el Cant de la Sibil·la ja apareix a Ripoll l’any 975, i durant tota l’edat mitjana va gaudir d’una creixent popularitat arreu del sud d’Europa, amb versions en llatí, català, occità i castellà, i amb arranjaments corals i instrumentals d’acord amb el temps.

La tradició s’ha conservat especialment a les Illes i els darrers anys va ser popularitzada per la interpretació que en va fer la cantant Maria del Mar Bonet. El Cant de la Sibil.la es va recuperar a la Seu el 2011, després que no s’havia cantat des del segle XVI.

Versió per als més menuts

Els més menuts també podran veure a les 19 hores a la Catedral de Santa Maria una versió adaptada, sota el nom de ‘Cant de la Sibil.leta’, previ a la Missa del Pollet.

Text: RàdioSeu

TOTES LES NOTÍCIES