La Catedral de la Seu acull el concert inaugural del FeMAP 2013

El concert inaugural del Festival de Música antiga dels Pirineus (FeMAP) tindrà lloc el proper divendres 12 de juliol a la Catedral de Santa Maria d’Urgell de la Seu amb la formació La Grande Chapelle que interpretarà la producció pròpia del festival la Missa Scala Aretina del compositor català Francesc Valls (1671-1747), el manuscrit de la qual es troba a la Biblioteca de Catalunya.

Aquest concert inaugural del FeMAP serà presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i per la cònsol polonesa a Barcelona, entre d’altres autoritats, ja que Polònia és en aquesta edició el país convidat amb la participació els ensembles polonesos Ars Nova&Subtilior Ensemble i Sabionetta, que oferiran sis concerts en total.

Així ho han explicat avui en roda de premsa en la presentació de l’edició 2013 del FeMAP que ha anat a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el president de l’Associació del FeMAP, Miquel Colom, i el director del festival, Josep Maria Dutrèn.

“El festival més important del Sud d’Europa”

La presentació del programa del festival a la nostra ciutat també ha servit perquè l’alcalde urgellenc en fes una valoració “molt positiva” pel fet que la capital de l’Alt Urgell aculli 7 dels 40 concerts programats en aquest certamen de música antiga al Pirineu. Albert Batalla ha destacat que el festival “és singular, sent el més important de música antiga que se celebra actualment al sud d’Europa”.

Batalla també ha volgut subratllar que el FEMAP representa no només una aposta musical portent, que és l’únic festival d’aquest tipus que se celebra al país, ja que fusiona la música amb el ric patrimoni arquitectònic que té el territori. “Això ajuda a crear un nou producte turístic a la Seu”, ha assenyalat l’alcalde pirinenc. En aquest sentit, cal remarcar l’oferta de packs turístics creats per l’ocasió on es combina les entrades als concerts i l’estada en un establiment hoteler de la Seu i comarca.

Per últim, Albert Batalla també ha assenyalat que la celebració del FeMAP a la ciutat aporta un rendiment econòmic directe que en l’edició passada va arribar als 100.000 euros.

D’altra banda, el president de l’Associació del FeMAP, Miquel Colom, ha manifestat que l’edició 2013 d’aquest certamen “representa haver arribat a l’etapa de la seva consolidació”. Enguany el festival no només s’ha expandit en nombre de concerts sinó que també territorialment amb un concert a la Garrotxa i ampliant la seva presència al Principat d’Andorra. Colom ha agraït també a l’Ajuntament de la Seu que hagi abanderat el festival i n’ha destacat que s’hi hagin sumat d’altres ajuntaments i institucions per aquesta aposta musical de qualitat.

Els concerts

Per la seva part, Josep Maria Dutrèn, director del certamen, ha explicat que Missa Scala Aretina que interpretarà La Grande Chapelle en el concert inaugural, es tracta d’una obra cabdal de la història de la música a la península i una de les més polèmiques de la història de la música europea, per la seva vinculació política amb la Guerra de Successió i el setge de Barcelona.

Dels 40 concerts que té programats el FeMAP, 7 tindran lloc a la Seu d’Urgell, entre la Catedral, la capella de Sant Miquel i la sala Sant Domènec. Cal destacar també el concert que tindrà lloc el 16 d’agost a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu (Alt Urgell), amb La Ritirata que oferiran Il spiritillo brando.

La programació del FeMAP a la Seu d’Urgell seguiran el 17 de juliol amb el duo Cum Cantico amb cants de la Catalunya del Barroc, que tindrà lloc a la capella de Sant Miquel.

Pel 21 de juliol hi ha programat el concert ‘Fantasías, diferencias y glosas” sobre música espanyola als segles XVI i XVII que oferiran el grup l’Accademia del Piacere. Serà també a la capella de Sant Miquel.

El 31 de juliol serà el tron de l’Orquestra Acadèmia 1750 dedicat a Ferran Sor, “Sor orquestral: la música simfònica d’un gran guitarrista”, i serà a l’Hotel El Castell de Castellciutat.

El 3 d’agost tindrà lloc el concert dedicat a Terradellas, Pergolesi i Durante, d’obres sacres i profanes a càrrec de l’ensemble Vespres d’Arnadí&Marta Mathéu. El concert serà a la sala de Sant Domènec.

El 23 d’agost, la capella de Sant Miquel acollirà el concert de la formació polonesa Ars Nova&Subtilior Ensemble que interpretarà música de la cort polonesa als segles XV i XVI.

Com a novetat d’aquesta edició, el FeMAP també aposta pel públic familiar amb l’espectacle La xacona i el rigodó, ara fan el ball rodó a càrrec de la companyia Xurriac. L’espectacle tindrà lloc el 25 de juliol a la sala Sant Domènec.

Dins al FeMAP Catedra, la Seu d’Urgell també acollirà el curs Emoció i espectacle: la fascinació de l’òpera barroca dins de la vintiunena edició de la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida que també té lloc a la capital alturgellenca.

TOTES LES NOTÍCIES