La  CASS reitera que cal augmentar la cotització a la branca de jubilació per garantir la sostenibilitat de les pensions. El president del consell d’administració també ha apuntat un augment de les cotitzacions a la branca general progressiva i cada any.

Andorra ha d´abordar ja la sostenibilitat del sistema de pensions perquè s’hi juga les finances de l´estat. Així ho ha advertit el president del consell d’administració de la CASS al Consell General. Jean Michel Rascagneres ha reiterat que en quinze anys el sistema serà insostenible si no s´adopten mesures. Entre elles proposa augmentar el percentatge de cotització. Alerta que “no pot ser un tema polític, és una qüestió d’Estat” per “intentar tribar el millor sistema i que sigui adaptable i revisable cada dos o tres anys”. “Hem de poder assegurar les pensions a la gent que ha cotittzat”, ha remarcat.

Rascagneres també creu que les cotitzacions a la branca general s´haurien d´augmentar fins al 16 o el 18% els propers quinze anys per fer sostenible el sistema sanitari. Un increment a raó d´un punt o dos anual.

També proposa accions com ara taxes a l´alcohol i el tabac; augmentar el copagament en funció de la renda o suprimir la cobertura del 33% amb els metges no convencionats. Defensa que s’ha de “començar a muntar un pla que permeti assegurar el sistema sanitari, d’una banda estalviant sense retallar qualitat i, de l’altra, augmentant les cotitzacions al llarg dels anys”.

El president del consell d´administració de la CASS ha informat que a 30 de setembre el fons de jubilació era de 1.233 milions d’euros.

12 comentaris

 1. El que la CASS podria insistir és en mirar que cobrarien persones que viuen soles o amb un fill/filla i pensar si aquesta gent es pot permetre cobrar menys encara.
  El que la CASS podria insistir és en verificar la quantitat de gent que està de baixa i continua treballant en negre contractant més inspectors, o la que està de baixa i es passa el dia al bar i/o no va a les sessions de recuperació.
  El que la CASS podria insistir és en la recerca de treballadors que no declaren tot el que cobren per no pagar multes més elevades a la Vatllia.
  El que la CASS podria insistir és en no tenir tan poca vergonya i fer una mica d’humilitat.

 2. Estarien be els comentaris i queixes en el idioma oficial (catala). No el nyol. Pero a part de això estic d’acord, si no robessin (perdo cobressin) el que cobren aquestos potser si que aniriem millor.

 3. Poden especificar les pensions de quí? Perqué si es tan sols és per salvar els mobles fins a un altre candidatura, ho sento, pero per mí, que s’enfonsi ja el vaixell.

 4. No compareu amb Luxemburgo ni amb cap pais, que tenen ajudes per tota arreu,pujeu el sou minim com pagan alla o a França i es cotitzará molt mes,també es pot fer que a partir de el sou mitxa que diu govern que hi ha que hagin de cotitzar mes, i baixa els sous de gent que cobren mes que presidents de paisos europeus.Tambe es pot treure el 100% que tenen els trebailladors publics com la Cass,abans si las vacas eran grosses ok,però ara sha de retallar,també es pot retallar per part de govern i fer estalvis per el dia de demà,com las rotondes que en menys d’un any es canvien, si realment un país amb 70.000 personas,hauríem d’estar com a Suïssa,però no,es una llàstima que tot sigui per cuatre cognoms i els seus amics i familiars, ja no diguem si tens estudis universitaris i no tens padrí, tampoc trobes feina, només trobes traves.

  1. Els de la CASS?es paguen el 100% de la seva butxaca?
   Hi han funcionaris que cobren el mínim, això ja ho sabem,però bé, mora saps que?no val la pena perdre el temps explicant, ja ho saps tu prou bé, però molt que et sentís ofessa, cada un ho mira del seu cantó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada